latinica  ћирилица
11/02/2020 |  18:32 ⇒ 18:34 | Autor: SRNA

Tegeltija: Očekujem ubrzanje reformi

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da se na predstojećem dvodnevnom radnom sastanku u Bijeljini neće donositi nikakve važne odluke, ali da poslije njega očekuje ubrzanje reformi u BiH.
Zoran Tegeltija - Foto: SRNA
Zoran TegeltijaFoto: SRNA

- Ovo je radni sastanak na dosta visokom nivou i nadam da će poslije toga biti ubrzane neke reforme koje su definisane socio-ekonomskim reformama do 2022. godine - rekao je Tegeltija novinarima tokom posjete Bijeljini.

Prema njegovim riječima, na dvodnevnom skupu u Bijeljini, čiji je domaćim Evropska komisija, analiziraće se načini sporvođenja socio-ekonomskih reformi do 2022. godine.

- Na tim sastancima neće se donositi nikakve važne odluke, samo će biti analizirano u kojem pravcu se kreće ono što definisano u tim smjernicama i mjerama, što su usvojile vlade entiteta i Savjet ministara - kaže Tegeltija.

On je dodao da Savjet ministara u ovom procesu ima uglavnom koordinišuću ulogu među vladama entiteta.

Zajednički radni sastanak o socio-ekonomskim reformama šefa Delegacije EU u BiH Јohana Zatlera sa predstavnicima EU, kreatorima politika u BiH i ključnim međunarodnim partnerima biće u naredna dva dana održan u Etno-selu "Stanišići".

Iz Delegacije EU su najavili da su izjave za medije predviđene sutra u 10.45 časova.

Zajednički radni sastanak u Bijeljini održava se nakon što su entitetske vlade usvojile paket socio-ekonomskih reformi u oktobru prošle godine, koji je Savjet ministara usvojio u januaru.

Kao krajnji ciljevi su navedeni poboljšanje poslovnog okruženja, podsticanje rasta i konkurentnost, depolitizovanje javnih poduzeća, reformisanje sistema zdravstvene zaštite i omogućavanje boljih prilika za mlade, žene i osjetljive kategorije stanovnika.