latinica  ћирилица
11/02/2020 |  19:37 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Izmijeniti zakon i ojačati kapacitete u borbi s migrantskom krizom 

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija u Bijeljini je razgovarao s direktorom Granične policije Zoranom Galićem. Zaključeno je da se postojećim zakonskim rješenjima ne mogu zaštiti granice ni adekvatno odgovoriti na migrantsku krizu.

Tegeltija je obećao punu podršku Graničnoj policiji, istakavši da institucije BiH nisu adekvatno reagovale na migrantsku krizu.

Granica BiH duga 1.603 kilometra, a tek na svakih 25 kilometara jedan policijski službenik. Postojećim zakonskim rješenjima Granična policija ne može da obezbijedi tzv "zelenu granicu". Svega 15 odsto od ukupnog broja policajaca angažovano je za nadzor granice.

- Granična policija je putem svojih ekspertiza od određenih policijskih službenika napravila i plan potpunog zatvaranja granice na istoku i zato nam je potrebno 1.200 polcijskih službenika - rekao je Galić.

Osim novih zakonskih rješenja, radi obezbjeđivanja tzv.zelene granice neophodna je bolja tehnička opremljenost i kadrovska popunjenost.

- Potrebno je posvetiti više pažnje kako kadrovskom, tako i tehničkom opremanju i imaće potpunu podršku Savjeta ministara jer će se Granična policija suočiti u ovoj godini sa velikim brojem migranata na našem području - naveo je Tegeltija.

Govoreći o unapređenu uslova na granici i čestim zastojima na graničnim prelazima Rača i Pavlovića most, Tegeltija je naglasio da je u toku gradnja novog mosta preko Rače i zajedničkog prelaza između Srbije i BiH koji će omogućiti nesmetan prelazak granice,a granični prelaz Pavlovića most još neko vrijeme biće "usko grlo".