latinica  ћирилица
11/02/2020 |  20:01 ⇒ 20:05 | Autor: SRNA

Kastin: Grenel je bio jasan - tarife nepoželjne za ekonomiju

Specijalni predstavnik američkog predsjednika Ričard Grenel jasno je poručio političkim liderima Beograda i Prištine da američke investicije na Kosmetu neće imati poželjnu korist za ekonomiju ukoliko ostanu na snazi tarife Prištine na srpske proizvode, saopštio je danas Grenelov portparol Dik Kastin.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa, koji je dao nakon što je prištinski javni servis objavio informaciju da su SAD anulirale milionske projekte na Kosovu i Metohiji do ukidanja taksa na robu iz centralne Srbije i BiH, Kastin to nije demantovao, ali je podsjetio da je Grenel jasno rekao da takse šalju groznu poruku privatnom sektoru.

- Njemu /Grenelu/ su brojni vlasnici kompanija unutar samoproglašenog Kosova, uključujući i neke američke, rekli da tarife štete njihovom poslovanju - rekao je Kastin.

On je podsjetio i na Grenelov stav da će zamjena tarifa za dodatne barijere koje bi nazvali recipročnim biti kontraproduktivna za razvoj poslova za mlade ljude.

Grenelov portparol je i juče, takođe u odgovoru za Slobodnu Evropu, naveo da Grenel ne podržava ideju premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija o uvođenju recipročnih mjera Srbiji.

Priština je takse Beogradu i BiH uvela u decembru 2018. godine, navodeći kao izgovor kampanju Beograda za povlačenje priznanja samoproglašenog Kosova.

Povezane vijesti:

RTK: Vašington otkazuje projekte na KiM dok se taksa ne ukine