X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
12/02/2020 |  07:54 ⇒ 11:25 | Izvor: SRNA

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Orašju

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje desetorici pripadnika HVO-a za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a, te vojne i civilne policije u Orašju.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Na ročištu održanom usrijedu, 5. februara, patolog Ljubomir Curkić rekao je da je 24. juna 1994. godine u Brčkom obavio identifikaciju osam lica čiji su skeletni ostaci preneseni iz Banjaluke.

- Moj zadatak je bio da pregledam ostatke dostavljenih skeleta i da ih pokažem rodbini koja ih je prepoznavala po ostacima odjeće. U to vrijeme identifikacija je tako vršena - objasnio je Curkić, koji je sudski vještak medicinske struke.

On je naveo da su leševi razmijenjeni 22. juna 1994. u Banjaluci, ali da ne zna odakle su dovezeni.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH sveštenik Srpske pravoslavne crkve Јovo Mihajlović izjavio je da je iz crkvenih knjiga i ljetopisa saznao da je 1992. godine u Orašju živjelo oko 400 srpskih domaćinstava.

On je rekao da su vjersku službu obavljali u Hramu Svetog velikomučenika Đorđa koji je izgrađen i osveštan u novembru 1991. godine, a porušen u ljeto naredne godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.30 časova.