latinica  ћирилица
12/02/2020 |  09:51 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Gradi se velika obilaznica oko Trebinja

Na području Trebinja u toku su radovi na istočnoj obilaznici i uporedo na dijelu buduće zapadne obilaznice koja predstavlja spojnu saobaćajnicu magistralnih puteva od Trebinja prema Mostaru i od Trebinja prema Dubrovniku, rekao je Srni načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje i urbanizam Marko Rikalo.
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

- Već su u toku radovi na izgradnji ove zapadne obilaznice, odnosno na prvoj fazi dužine 5,5 kilometara sa dva kružna toka - naveo je Rikalo.

On je rekao da će prva faza koštati oko osam miliona maraka dok će druga biti skuplja zbog izgradnje mosta preko rijeke Trebišnjice.

- Izvođač radova su Hercegovina putevi, a investitor Putevi Republike Srpske. Grad Trebinje je preuzeo obavezu izrade projektne dokumentacije i finansiramo eksproprijaciju - naveo je Rikalo.

Rikalo je dodao da očekuje da će kompletan projekat zapadne obilaznice biti realizovan u naredne četiri godine.

- Otprilike 2024-2025. godine imaćemo u potpunosti kompletiranu zapadnu obilaznicu i siguran sam prvu fazu istočne obilaznice, odnosno da ćemo imati završeno dionicu Aleksina Međa - Petrina - Banjevci i naravno most koji finansiraju Hidroelektrane na Trebišnjici i za koji je već potpisan ugovor - istakao je Rikalo.

On je podsjetio da izgradnja istočne obilaznice košta oko 25 miliona KM.

Rikalo je naveo da će izgradnja ove dvije obilaznice smanjiti sve veće saobraćajne gužve u centru Trebinja.

- To će u potpunosti izmjestiti teški saobraćaj iz grada, takođe i tranzitni, tako da će to omogućiti urbanistima da planiraju popločavanje nekih ulica i pretvaranje u pješačke zone - rekao je Rikalo.