latinica  ћирилица
12/02/2020 |  10:47 | Autor: SRNA

Putin i Erdogan razgovarali o situaciji u Idlibu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan telefonom su razgovorali o sukobu u provinciji Idlib u Siriji, saopšteno je danas iz Kremlja.
Erdogan i Putin, arhiv (Foto: rs.sputniknews.com) -
Erdogan i Putin, arhiv (Foto: rs.sputniknews.com)

U saopštenju se navodi da su se Putin i Erdogan saglasili sa sprovođenjem memoranduma postignutog u Sočiju i da će raditi na prestanku eskalacija u regionu.

Dvojica lidera su se, takođe, saglasili da će biti uspostavljeni dodatni kontakti između odbrambenih tijela njihovih zemalja.

Sirijska vojska pokrenula je ofanzivu u Idlibu u januaru nakon što je prijavljeno više kršenja sporazuma o prekidu vatre od raznih vojnih frakcija, uključujući terorističku organizaciju "DŽabat el Nusra".

Erdogan je u obraćanju članovima svoje stranke AK u Ankari rekao da će turska vojska gađati sirijske državne snage iz vazduha ili sa kopna bilo gdje u Siriji ukoliko bude povrijeđen još samo jedan turski vojnik.

On je rekao da je Turska odlučna da potisne sirijske državne snage iza turskih posmatračkih položaja u Idlibu do kraja februara i upozorio pobunjenike u Siriji da ne daju povoda armiji da krene u napad.

U artiljerijskim napadima sirijske vojske u Idlibu u posljednjih nekoliko dana poginulo je 12 turskih vojnika.