latinica  ћирилица
12/02/2020 |  11:15 ⇒ 11:16 | Autor: SRNA

Nacionalizacija crkvene imovine je rizična igra

Primjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori, koji je uznemirio vjernike Srpske pravoslavne crkve, u direktnoj je suprotnosti s mnogim načelima na kojima počiva EU, izjavio je hrvatski teolog, urednik i borac za ljudska prava uropska unija Drago Pilsel.
Drago Pilsel (Foto: Goran Mehkek/CROPIX) -
Drago Pilsel (Foto: Goran Mehkek/CROPIX)

- Ovaj zakon de fakto i de jure formira pravni okvir za nacionalizaciju imovine Srpske pravoslavne crkve na području Crne Gore - rekao je Pilsel u Ljubljani na predavanju u organizaciji Instituta za bliskoistočne i balkanske studije - IFIMES.

Pilsel naglašava da među onima koji već sedmicama redovno protestuju protiv zakona nisu samo Srbi, već i mnogi Crnogoraci i drugi, uključujući i muslimane, prenosi slovenački list "Delo".


- Ovaj zakon je nova vrsta totalitarizma kojim država želi potčiniti sve vjerske zajednice. To je podređivanje Crkve radi pljačke, jer odlazak /predsjednika Crne Gore Mila/ Đukanovića sa vlasti neće značiti odlazak u opoziciju, već kao i u slučaju /Ive/ Sanadera, odlazak u zatvor - kaže Pilsel.

On je izrazio bojazan da sve crkve u Evropi i na Balkanu postaju beznačajne.

- Hrišćanstvo ne treba gurati samo u svijet mitova i osjećaja. Grijesi crkava za vrijeme nacizma i dalje su vrijedni rasprave i kritike, kao što je slučaj s jednim mojim djedom, koji je bio saradnik Gestapa i s drugim koji je sarađivao s ustašama - rekao je Pilsel.