latinica  ћирилица
12/02/2020 |  12:09 | Autor: SRNA

Važno da Hrvatska odustane od odlagališta na Trgovskoj gori

Za stanovnike Kozarske Dubice, jedne od opština u slivu rijeke Une, od izuzetnog je značaja da Hrvatska odustane od namjere da gradi odlagalište radioaktivnog otpada na granici sa BiH, izjavio je danas načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Darijan Babić.
Trgovska gora - Foto: Agencije
Trgovska goraFoto: Agencije

On je naglasio da će Kozarska Dubica i dalje aktivno učestvovati u svim aktivnostima koje vode ka sprečavanju tih namjera Hrvatske.

Babić je juče u Sarajevu prisustvovao radnom sastanku koji je organizovao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, na kojem je bilo riječi o najavi Hrvatske da će graditi odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora.

Učesnici sastanka zaključili su da je gradnja odlagališta na Trgovskoj gori u Hrvatskoj neprihvatljiva i da treba istrajati u borbi protiv toga.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.