X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
12/02/2020 |  14:07 ⇒ 14:36 | Izvor: TANЈUG

Uhapšen Srbin na Kosmetu

Povratnik Žarko Zarić iz opštine Istok uhapšen je danas zbog navodnog ratnog zločina i odmah sproveden u Prištinu.
Policija samoproglašenog Kosova (foto:Tanjug arhiva) -
Policija samoproglašenog Kosova (foto:Tanjug arhiva)

Zarić se na Kosmet vratio prije tri godine, a prije povratka je, navodno, prošao sve bezbjednosne i pravosudne provjere, piše Kosovo onlajn. Prije sukoba na Kosovu i Metohiji i NATO bombardovanja Srbije i SR Јugoslavije Zarić je radio kao policajac.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da je hapšenje Zarića, povratnika u selo Ljubožda, brutalan primjer instrumentalizacije pravosuđa na Kosovu i Metohiji u kampanji sistematskog zastrašivanja srpskog naroda u pokrajini.

On je zatražio hitno oslobađanje Zarića, ili pružanje kredibilnih dokaza da se on osnovano sumnjiči za teško krivično djelo, iako je, kako ističe, prije tri godine kao povratnik na KiM prošao sve provjere prištinskih privremenih institucija.

- Hrabri pojedinci, koji odlučuju da se vrate na svoja ognjišta u enklavama južno od Ibra, sasvim sigurno su najugroženija demografska grupa na evropskom kontinentu, a međunarodna zajednica, ukoliko joj je stalo do sopstvenih vrijednosti, mora da konačno stane u njihovu odbranu - navodi Đurić u saopštenju.

On ističe da je strategija Prištine očigledno da periodičnim i gotovo nasumičnim hapšenjima zbog navodnih ratnih zločina bude ubijena svaka pomisao na povrtak više od dvesta hiljada prognanih Srba.

- Tajni spiskovi i montirani procesi protiv Srba treba da zacementiraju tragične posljedice jednog od najmasovnijih etničkih čišćenja i pogroma u novijoj istoriji, a prištinsko pravosuđe je pristalo da igra sramnu ulogu u toj zločinačkoj kampanji - navodi Đurić.

Reagovala je i Srpska lista koja je najoštrije osudila neosnovano hapšenje povratnika, koga je kosovska policija uhapsila u porti crkve nakon služenja liturgije.

U saopštenju SL navodi se da je hapšenje Zarića, koji je prije tri godine odlučio da se vrati na svoje imanje, isključivo motivisano političkim pobudama, kako bi se spriječio povratak nasilno proteranih Srba sa Kosova i Metohije.

Iako je Žarko Zarić prošao sve provjere organa samoproglašenog Kosova u prethodnom periodu, to nije stajalo na putu kvazi pravosudnom sistemu da ovog poštenog čovjeka hapsi i maltretira.

- Kao predstavnici srpskog naroda uvijek ćemo podržati postupke koji će procesuirati odgovorne za zločine bez obzira na nacionalnost počinilaca ili žrtava, ali hapšenje nevinih ljudi i maltretiranje njih i njihovih porodica nije način da se zadovolji pravda već je put bez povratka u još veću nepravdu. Zato očekujemo da međunarodna zajednica najhitnije reaguje na represiju koja se vrši nad nedužnim ljudima - zaključuje SL.