latinica  ћирилица
12/02/2020 |  14:46 ⇒ 15:37 | Autor: SRNA

Zahtjevi za bolji položaj boraca i društveni status organizacije

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas da je obaveza boračke populacije borba za istinu i svakodnevna borba za Republiku koja nije završena.
BORS -
BORS

- Naše aktivnosti treba da budu sadržajnije, konkretnije i moraju da daju rezultat, da čvrsto branimo ono što je naše, a pri tome apsolutno ne dovodimo u pitanje i prava drugih koji žive pored nas - rekao je Savčić nakon sjednice Odbora ratnih vojnih invalida /RVI/ koja je održana u Bijeljini.

On je najavio da će 25 godina slobode biti obilježeno forumom boraca koji će biti posvećen miru i budućnosti, kao i Skupština BORS-a u aprilu od koje Savčić očekuje da zauzme čvršće stavove po pitanju položaja boraca i statusa organizacije u društvu.

- Ratni vojni invalidi, nažalost, čine značajnu populaciju u boračkim kategorijama, mnogi od nas su više puta ranjavani, ovo jeste osjetljiva, ali ne i razmažena kategorija i treba brigom i pravilnim odnosom odati dužno poštovanje naporima tih ljudi za odbranu slobode Republike Srpske - poručio je Savčić.

On kaže da RVI pokazuju značajnu solidarnost sa ostalim boračkim kategorijama, prije svega sa nezaposlenim demobilisanim borcima koji možda i najteže žive, te da je BORS na putu da poboljšamo položaj te kategorije.

- Naša osnovna pitanja su položaj boraca i značajniji društveni status organizacije, sa većim sadržajem i doprinosom u svakodnevnoj borbi za istinu - zaključio je Savčić.

Predsjednik Odbora RVI Radan Ostojić najavio je nastavak borbe za bolji materijalni status ove pupulacije koju čini 31.000 ljudi, prvenstveno kroz rast osnovice za obračun ličnih invalidnina.

On je rekao da ovaj obor, kao i cijeli BORS, pružaju punu podršku generalu Savčiću i njegovoj odbrani u dokazivanju istine i pravde pred Sudom BiH, ocjenjujući da se time brani lik i djelo srpskog borca i svih učesnika odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ostojić je naveo da će od nadležnih institucija zvanično biti zatraženo da materijalno pomognu porodicama optuženih srpskih boraca.

Prema njegovim riječima, jedan od zaključaka današnjeg sastanka Odbora RVI je i poziv preduzeću "Elektroprivreda Republike Srpske" da u predstojećoj reorganizaciji i eventualnom proglašavanju radnika tehnološkim viškom vodi računa o ljudima koji imaju status RVI, porodica poginulih boraca i demobilisanih boraca.

Gradska boračka organizacija Bijeljine obilježila je danas i svoju krsnu slavu Sveta tri jerarha.