latinica  ћирилица
12/02/2020 |  15:45 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Derventa: Uručeni ključevi za 30 porodica

Trideset porodica raseljenih lica i povratnika u opštini Derventa, trajno je riješilo stambeno pitanje useljavanjem u novu zgradu. Zgrada je donatorskim sredstvima građena u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH i uz podršku opštine Derventa.

Nakon 25 godina stanovanja u alternativnom smještaju, Snježana Tubin sa svojom porodicom živjeće u novom stanu. Izbjegli su iz Bosanskog Petrovca i za novi dom odabrali Derventu.

-Nismo ranije imali uslove, ali sada smo riješili stambeno pitanje, dok sam živa. Zahvalna sam svima koji su pomogli - ističe Snježana Tubin iz Bosanskog Petrovca.

Novi stan dobila je i petočlana porodica Benđo iz Konjica.

-Znači nam mnogo. Bili smo 16 godina u alternativnom smještaj,  zahvaljujem se u ime svoje porodice - naglašava Radoslav Benđo.

U gradnju stambene zgrade za 30 korisnika uloženo je više od 1.200.000 KM donatroskih sredstava.

-Ovi i slični objekti koji se grade širom Srpske kroz regionalni stambeni program prelaze u vlasništvo lokalnih zajednica. Sve porodice koje će danas biti smještene ovdje moći će koristiti stanove za života, a nakon toga jedinica lokalne samouprave odlučuje kako će upravljati sa ovim stambenim jedinicama - poručio je Marko Aćić, v.d.direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije u Vladi Republike Srpske.

DŽevad Mahmutović, zamjenik ministra ljudskih prava i izbjeglica BiH, ističe da su još neki projekti u toku.

- BiH je uključena u regionalni stambeni program koji podrazumijeva rješavanje preko 3.000 porodica, odnosno oko 10.000 osoba - rekao je Mahmutović.

U Derventi ima još objekata koji će na isti način poslužiti za smještaj raseljenih porodica i povratnika.

-Nadam se da ćemo već za dva, tri mjeseca riješiti i onu veliku priču, a isti su akteri. Zatvaranje kolketivnih centara,odnosno otvaranje gerontološkog centra, sa 100 korisnika i to je sve privedeno kraju, oprema se instalira - poručio je Milorad Simić, načelnik opštine Derventa.

U okviru regionalnog stambenog programa, do sada je završeno 1.500 stambenih jedinica, dok je završetak preostalih 1.700, planiran do 2022.