latinica  ћирилица
12/02/2020 |  15:54 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Stanovnici Ljubije najavljuju blokadu saobraćajnice

Stanovnici Ljubije kod Prijedora blokiraće glavni put, ako se odnos Gradske uprave prema tom mjestu ne promijeni, poručili su članovi Savjeta mjesne zajednice. Tvrde da se u Ljubiji godinama ništa ne ulaže i da taj bivši rudarski gradić - postepeno nestaje. U prijedorskoj Gradskoj upravi isitiču da su pojedini projekti u toku, dok je za neke, kažu, potrebno strpljenje.
Ljubija - Foto: RTRS
LjubijaFoto: RTRS

Članovi Savjeta mjesne zajednice Ljubija zatražili su od prijedorske Gradske uprave da se, kažu, hitno izjasni o statusu tog bivšeg rudarskog mjesta, u smislu budžeta i infrasturkture. Isto su kažu tražili i prije pola godine.

- Naš plan i program rada već četiri godine je isti, ni po jednoj tački nama nije pomognuto - ističe Goran Praštalo, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Ljubija.

Stanovnici Ljubije kažu da dodatni problem predstavlja kanal, u koji se slijeva kanalizacija.

- Situacija u Ljubiji je grozna, čak ne mogu reći da je nula već ispod nule. Kod nas je najveći problem ovaj kanal koji se obrušava i ostaćemo i bez ceste, ove glavne - priča mještanka Vesna Šolaja. 

Praštalo napominje da gotovo ni jedan zahtjev nije ispoštovan.

- Tražili smo obnovu kanalizacije, izgradnju lokalnih puteva, ulične rasvjete, jedina smo mjesna zajednica koja nema dom kulture. Mnogo toga ima, mogli bi pričati ovdje danima - dodao je predsjednik mjesne zajednice Ljubija.

U Gradskoj upravi Prijedora kažu da je tokom prošle godine vodosnabdijevanje u Ljubiji u velikoj mjeri riješeno. Pozivaju mještane na strpljenje.

- Što se tiče kanala, jedan dio kanala će biti riješen i kroz štete od poplava, gdje je tenderska dokumentacija raspisana i u završnoj je fazi, gdje u gornjem dijelu Ljubije se obrušio taj jedan dio kanala i on će biti riješen s proljećnim radovima - naglašava Zlatko Ritan, savjetnik gradonačelnika Prijedora za infrastrukturu.

U Ljubiji živi oko 2.000 stanovnika, među kojima je veliki broj izbjeglih i raseljenih.