latinica  ћирилица
12/02/2020 |  16:48 | Autor: SRNA

Doktor sudske medicine svjedočio o ekshumaciji ubijenih Srba u Orašju

Doktor sudske medicine Anto Blažanović danas je pred Sudom BiH, u nastavku suđenja desetorici optuženih za zločine počinjene nad Srbima u Orašju, svjedočio o ekshumaciji 2010. godine posmrtnih ostataka pet Srba na groblju u Bukovoj Gredi u opštini Orašje.

Blažanović je rekao da je ekshumacija izvršena 30. novembra 2010. godine i da je pregledao posmrtne ostatke Save Sarića, Ranka Stojnića, Aleksandra Petrovića, Aćima Cvijanovića i Blage Danilovića.

On je rekao da su kod Stojnića bile vidljive izlomljene kosti glave, da je Danilović imao prostrelne rane stomaka i desne potkoljenice, kao i da je Cvijanović, vjerovatno, umro nasilnom smrću.

- Moguće je da je Stojnić umro na neprirodan način, djelovanjem projektila iz vatrenog oružja ili fragmenta eksplozivne naprave - dodao je svjedok.

Svjedok je naveo da na skeletu Sarića nije bilo tragova koji bi ukazivali na koji način je umro.

Blažanović se o uzroku smrti Petrovića nije izjašnjavao, a potvrdio je da je zapisnik o utvrđivanju identiteta ispunio i potpisao, prenosi Birn.

Na današnjem suđenju bilo je planirano da nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju za dvije žene-svjedoka iznese neuropsihijatar Alma Bravo Mehmedbašić, ali za to nisu bili ispunjeni zakonski osnovi jer dio dokaza iz vještačenja Tužilaštvo nije predložilo uz optužnicu.

Za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, te vojne i civilne policije u Orašju.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. februar.