X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
12/02/2020 |  17:07 ⇒ 17:36 | Izvor: sputniknews.com

Rusija: Turska treba da razmisli prije nego što zatraži pomoć NATO-a u Siriji

Turska bi trebalo dobro da razmisli prije nego što se obrati NATO-u za podršku u vezi sa situacijom u sirijskom Idlibu, smatra portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
MIP Rusije (Foto: Sputnik/Natalья Seliverstova) -
MIP Rusije (Foto: Sputnik/Natalья Seliverstova)

- S obzirom na to da je ta organizacija, prema riječima predsjednika Francuske Emanuela Makrona, doživjela moždanu smrt, mislim da treba dva puta da razmisli prije nego što im se obrate. Međutim, članovi te izuzetne organizacije imaju suvereno pravo da odluče šta će činiti - istakla je Zaharova.

Prema njenim riječima, da NATO ima potencijal za rješavanje kriza u regionu, odavno bi bio uključen u to.

- Ali oni jednostavno nemaju taj potencijal - ocenila je ona.

Rusija ne napada civile u Siriji

Zaharova je prokomentarisala i optužbe turske strane na račun Rusije o napadima na civile u Idlibu, istakavši da "Moskva odbacuje te optužbe".

- Mi iznosimo svoj stav i ne osporavamo da se oko mnogih pitanja, pa i ovoga, ne slažemo sa Turskom. Zbog toga su se naši eksperti nedavno vratili iz Turske, gdje su se sastali sa turskom stranom i nadam se da će uskoro nešto biti saopšteno, ili će se ponovo uspostaviti kontakti sa turskim kolegama kako bi se razjasnila teška, komplikovana pitanja koja su na dnevnom redu - zaključila je Zaharova.

Ranije je portparol vladajuće Partije pravde i razvoja Turske Omer Čelik saopštio da Turska očekuje podršku NATO-a u vezi sa situacijom u sirijskom Idlibu.