latinica  ћирилица
12/02/2020 |  18:00 ⇒ 18:01 | Autor: SRNA

Institutom za očuvanje istorijskog pamćenja protiv revizije istorije

Srpski i ruski parlamentarci su na sastanku u Moskvi pokrenuli inicijativu za osnivanje instituta za očuvanje istorijskog pamćenja, za koju će biti zatražena podrška predsjednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Na sastanku Komisije za saradnju između parlamenata Srbije i Rusije, kojem su prisustvovali predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković i predsjednik ruske Dume Vjačeslav Volodin, posebna pažnja je posvećena borbi protiv revizije istorije i veličanja nacizma.

Volodin je predložio da se što prije formira institut za očuvanje istorijskog pamćenja kako bi se zajedničkim snagama izborili protiv revizionizma istorije i uloge sovjetskih i srpskih vojnika u borbi i pobjedi u Drugom svjetskom ratu.

Gojkovićeva se saglasila sa tim prijedlogom jer, kako kaže, revizija istorije prijeti ne samo sjećanju, već i opstanku naroda.

Ona je naglasila da Srbija dobro pamti junaštvo sovjetskih vojnika koji su se rame uz rame borili sa srpskim jedinicama za oslobođenje Srbije od okupacije.

Uoči obilježavanja 75 godina od pobjede nad fašizmom, parlamentarci su posebnu pažnju posvetili i ponovnom buđenju nacizma, jedne od najvećih pošasti čovječanstva, i pokušaju neonacističkih grupa da prekraju istoriju kako bi se zločini umanjili ili u potpunosti negirali, saopšteno je iz Pokreta snaga Srbije, čiji su poslanici prisustvovali sastanku.