latinica  ћирилица
12/02/2020 |  18:51 | Autor: SRNA

Đurić: Izvršiti pritisak na Prištinu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je da je neophodno izvršiti pritisak na Prištinu da odustane od blokade dijaloga i da konačno sprovede ono što je do sada dogovoreno u Briselu.
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Đurić je u razgovoru sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem rekao da prve političke poruke predstavnika nove prištinske vlade nagovještavaju da Priština ne namjerava da iskreno učestvuje u stvaranju uslova za normalizaciju političkih i ekonomskih odnosa u regionu.

On je naglasio da Priština, prije svega, mora da omogući formiranje zajednice srpskih opština sa suštinskim nadležnostima i instrumentima za efikasnu zaštitu položaja i interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Đurić je istakao da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom čim se za to steknu uslovi, dodavši da međunarodna zajednica može pružiti dragocjen doprinos da proces normalizacije odnosa bude pokrenut sa mrtve tačke.

Srbija, prema Đurićevim riječima, insistira na tome da Priština bezuslovno ukine takse na proizvode iz centralne Srbije kako bi bili stvoreni uslovi za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.

Na sastanku je bilo riječi o političko-bezbjednosnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini i problemima sa kojima se svakodnevno na terenu suočava srpski narod.