latinica  ћирилица
12/02/2020 |  20:07 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Vršnjačko nasilje uznemirilo Pale

Prošlosedmično vršnjačko nasilje ispred Osnovne škole "Srbija" u Palama, danas je uznemirilo javnost u Istočnom Sarajevu.

Grupa vršnjaka, u petak je u školskom dvorištu nasrnula na 11-togodišnjeg dječaka, koji je tek danas pregledan u paljanskom domu zdravlja, i u bolnici "Srbija". Zadobio je nagnječenje grudnog koša! Šta se dešavalo istražuje policija, koja je o događaju obaviještena iz medija.

- Sve se dešavalo pred početak druge smjene, na igralištu ispred škole. Dječak je grudvom pogodio druga. Јoš snijega bacio je na drugog. Dogovorili su se da mu vrate. Njih osmoro ga je stiglo, jedan ga je oborio na zemlju, drugi ga valjali po snijegu i zatrpavali, ali ne znam da li su ga pritom udarali - posljednja je u nizu ispovijesti medijima, oca napadnutog jedanaestogodišnjaka.

Sve se dešavalo u petak, a dječak se, u pratnji roditelja, tek danas javio na ljekarski pregled. Prvo u Dom zdravlja Pale, a potom, u poslijepodnevnim satima, i dežurnom hirurgu u bolnicu Srbija.

- Pacijent je detaljno pregledan, nakon pregleda hirurg je pacijenta vratio na kućno liječenje i konstatovao da se radi o kontuzionim povredama grudnog koša ili da vam prevedem, radi se o jednom nagnječenju grudnog koša, na koji način su povrede nastale ne može se jasno reći, ali može biti usljed nekog udarca ili pada na grudni koš - naglasio je Dalibor Bošković, portparol bolnice "Srbija". 

Menadžment reaguje – saopštenjem za javnost. Uz kratak rezime dvogodišnjeg "učinka" na poboljšanju discipline, direktor škole Sanja Marković demantuje da su ignorisali nasilje nad učenikom.

- Informišemo Vas da je škola upoznata sa odnosnim slučajem, te da on nije ni blizu onakav kako se na društvenim mrežama i u medijima prikazuje. Takođe vas molim da svaku informaciju koju dajete u eter prvo provjerite u upravi škole, kako krive informacije ne bi štetile najboljem interesu djeteta i ugledu škole - naglasila je  Sanja Marković.

U školi pred našu kameru nisu htjeli. Otac dječaka, takođe. U telefonskom razgovoru rekao nam je da je htio "slučaj mirno da riješi sa direktoricom". Slučaj istražuje policija. 

- Policija na osnovu navoda koji su se pojavili u medijima vrši sada trenutno provjeree na terenu i preduzima sve zakonom propisane mjere i radnje - rekla je portparolka PU Istočno Sarajevo Vesne Stokanović.

Šta se tačno dešavalo u dvorištu škole, a šta je "kriva informacija", i zašto je sve "publikovano" sa petodnevnim zakašnjenjem, policija utvrđuje na osnovu medijskih natpisa, jer o nasrtaju na dječaka nisu je obavijestili ni škola, niti zdravstvena ustanova u kojoj je prvi pregled urađen, kao ni roditelji, a prema zakonu, bili su obavezni.