latinica  ћирилица
12/02/2020 |  20:17 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

UKC Republika Srpska: Nema mjesta panici

Zbog prevencije sezonskog gripa, Univerzitetsko klinički centar Srpske zabranio je posjete pacijentima.

Sve veći broj pacijenata javlja se ljekarima, sa simptomima akutnih respiratornih i oboljenja sličnih gripu. Institut za javno zdravstvo sutra bi trebalo da objavi podatke o broju oboljelih, ističući da nema mjesta panici. Zbog epidemije gripa, u centralnoj Srbiji školski raspust produžen je do 24. februara, dok škole i vrtići u Vojvodini neće raditi do 21. februara.

U Banjaluci je posljednjih dana povećan broj pacijenata sa simptomima gripa.

- Broj slučajeva gripa je u porastu. Tokom prošle nedjelje je prijavljeno oko 2.000 slučajeva gripa i ovih dana iz dana u dan broj slučajeva je u porastu. Za sada nemamo nekih ozbiljnijih komplikacija - naglašava Mladen Šukalo, specijalista medicine.

Na području Prijedora, najviše oboljelih od gripa je među djecom predškolskog i školskog uzrasta.

- Svakodnevno, već i od početka prošle sedmice imamo prijavu i od strane kolega koji ulaze u učionice da je veliki broj učenika koji izostaje. Tako da nam se zna desiti da su odjeljenja ne prepolovljena, nego da možda imamo 30 odsto učenika u jednom odjeljenju - istakla je Anja Munjiza, direktorka Osnovne škole "Branko Ćopić" u Prijedoru.

Veliki broj učenika u trebinjskim školama izostao je s nastave u protekle tri sedmice. Slična situacija je i kad je riječ o najmlađima.

- U proteklim danima smanjen je broj djece u vrtiću. 40 odsto je manje djece u odnosu kad djeca nisu bolesna - riječi su Žarka Gavrilovića, pedagoga u predškolskoj ustanovi "Naša radost".

Stručnjaci podsjećaju da je grip kapljična infekcija koja se prenosi disajnim putem. Stoga je potrebno da izbjegavate boravak u zatvorenom, redovno provjetravate prostor, jačate imunitet unošenjem tečnosti i vitamina, i najvažnije - izbjegavajte kontakt sa oboljelima od gripa.