X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
12/02/2020 |  20:26 ⇒ 20:37 | Izvor: RTRS

Banjaluka: Za izgradnju mosta u Srpskim toplicama 3,5 miliona KM

Banjaluka bi, za deset mjeseci, trebalo da dobije novi most u naselju Srpske toplice, čija je izgradnja počela danas. Prema važnosti, riječ je o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u ovoj godini. Izgradnju mosta, vrijednog gotovo tri i po miliona maraka, finansira grad.

Kamen temeljac, ali za portporni zid – zvuk građevinskih mašina na obali Vrbasa, označio je početak izgradnje novog mosta.

Uz most, Banjaluka će u toplicama dobiti i novi banjski prostor. Kada novi most bude u funkciji, sadašnja čelična konstrukcija koja povezuje dvije obale, biće pješačka zona.

- Sa starim mostom je otežano normalno, jer je više za pješake nego za saobraćaj. Novi most će uvezati istočnu i zapadnu saobraćajnicu - kaže Radivoj Račić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Srpske toplice.

Novi most izgledaće ovako. Biće dug 63 metra, bez nosećeg stuba, širine 11 metara s dvije saobraćajnice i trotoarima. Izgradnju mosta pratiće i izgradnja pristupnih saobraćajnica, a Srpske toplice dobiće i 100 metara nove obalne utvrde.

- Najteže će biti spojiti dvije obale, svaki most je priča za sebe, specifična je to gradnja. Nadam se da će nas vrijeme poslužiti tokom zemljanih radova, da neće biti padavina, da će vodostaji biti niski - naglašava Dejan Gaković, direktor "Kozoraputeva".

Ove godine počeće i gradnja mosta u Docu, čime će biti ostvaren plan o gradnji četiri mosta za pet godina.

- Ovo je finansirano potpuno iz sredstava grada, iz naših prihoda domaćinskim poslovanje u prethodnim godinama omogućili smo da ove godine finansiramo nekoliko projekata - tvrdi Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Razvoj Banjaluke podržava i Vlada, a resorna ministarka najavljuje još jedan veliki projekat u gradu na Vrbasu.

- Mislim da ćete sa sljedećim projektom koji će vrlo brzo biti objavljen koji će to projekat biti, a to ćemo zadovoljstvo prepustiti našem gradonačelniku, da Banjaluka zaslužuje upravo i taj tip objekata - poručila je Srebrenka Golić, ministarka za građevinarstvo, prostorno planiranje i ekologije Republike Srpske.

Baš na dan početka gradnje novog mosta, gradska Skupština razmatrala je izmjene nekoliko regulacionih planova. I to, za lokaciju budućeg naučno-tehnološkog parka u Lazarevu, ali i izmjenu dijela regulacionog plana centralne gradske zone, čime će biti omogućena kompletna transformacija srca Banjaluke, u skladu sa pobjedničkim rješenjem sa međunarodnog konkursa.