latinica  ћирилица
12/02/2020 |  21:21 | Autor: SRNA

Kozomara: Rukovodstvo Srpske istrajno do poništenja odluke

Političko rukovodstvo Republike Srpske mora da preduzme radikalne i odlučne mjere radi zaštite interesa Srpske i njenih građana i da bude istrajno do poništenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, ističe politički analitičar Anđelko Kozomara.
Anđelko Kozomara, politički analitičar - Foto: blic.rs
Anđelko Kozomara, politički analitičarFoto: blic.rs

Kozomara ukazuje na značaj istrajnosti rukovodstva Srpske zbog toga što nakon odluke Ustavnog suda BiH ne postoji viša sudska instanca kojoj bi se mogli žaliti.

- Ako rukovodstvo Republike Srpske bude preduzelo radikalne političke mjere imaće podršku većine građana jer ovakva odluka može imati mnogo negativnih posljedica - rekao je Kozomara za Sputnjik.

On napominje da se u BiH izgleda stalo sa praksom oduzimanja nadležnosti, ali je počela praksa oduzimanja imovine, odnosno teritorije.

- Ne treba mnogo mudrosti i pameti da se shvati kuda vodi odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu - napominje Kozomara.

On navodi da su odluke Ustavnog suda BiH potpuno nerazumne i da imaju cilj da obesmisle Republiku Srpsku.

- U ovom trenutku nijedne pozitivne odluke u tome nema, pa čak ni za BiH. To su kratkoročne mjere sa namjerom iritiranja političkog rukovodstva i građana Republike Srpske, prije svega Srba u BiH - kaže Kozomara.

On naglašava da Republika Srpska može potpuno da zaustavi svoj rad u zajedničkim organima, što u ovom trenutku strancima najmanje odgovara.

- Oni žele da BiH prividno funkcioniše, da bi rekli da su svojim djelovanjem i političkim pritiscima uspostavili vlast u BiH. Međutim, očigledno je da je nisu uspostavili onako kako bi sva tri naroda željela da bude - navodi Kozomara.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske. Ustavni sud smatra da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da je najnovija odluka Ustavnog suda BiH flagrantni državni udar, jer predstavlja atak na teritorijalnu organizaciju prema kojoj Republici Srpskoj pripada 49 odsto, a Federaciji BiH 51 odsto teritorije.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će predstavnici Republike Srpske obustaviti rad u odlučivanju u zajedničkim institucijama dok ne bude usvojen novi zakon o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.