X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
12/02/2020 |  21:32 ⇒ 13/02/2020 | 08:40 | Izvor: RTRS

Đokić: Moramo sačuvati integritet partije

 Predsjednik Socijalističke partije Republike Srpske, Petar Đokić, gostujući u emisiji Telering istakao je da uživa apsolutno povjerenje svih organa partije i da se u SP ne događa ništa.

- Događa se nešto što je posljedica ishitrenog, nerazumnog poteza koga je načinila manja grupa poslanika naše partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske kada su samoinicijativno, bez najave bilo kom partijskom organu, sami izašli u javnost sa nekim zahtjevima, koji ustvari, kao zahtjevi pripadaju nekom političkom organu koji je za to nadležan - istakao je Đokić.

Rekao je da su zatim i organizovali sjednicu Izvršnog odbora i pozvali poslanike da govore na toj sjednici.

- Dali smo im određene spoznaje o tome gdje se trenutno nalazimo, dali im mogućnost da govore. Oni nisu imali hrabrosti da se suoče sa mišljenjem svojih partijskih kolega, napustili su sjednicu i otišli na pres konferenciju - naveo je Đokić u emisiji Telering.

Dodao je da sam taj potez govori da je to sve već bilo pripremljeno.

- Dakle, to je bio jedan direktan pokušaj puča male grupe ljudi koja je imala za cilj da destabilizuje partiju i da na taj način partija bude nepripremljena, obezglavljena pred izbore - smatra predsjednik Socijalističke partije.

Istakao je da je to bio cilj onima kojima ne odgovara rezultat koji je SP dobila na prošlim opštim izborima kada su dobili sedam mandata.

- Izborni zakon BiH je štetan po demokratske procese i principe u ovoj zemlji. Da su ovo mandati kojima upravlja naša politička partija ovo se nikada ne bi desilo - poručio je Đokić.

Naveo je da su iznesene brojne neistine.

- Kažu afera ova, afera ona. Ne znam šta mi sve nisu pripisali. Vjerovatno je to bio uvod u to da bi se ovaj čin, na ovaj način desio -  da dođe do promjena u samom vrhu naše partije. Da se potisnu oni koji imaju podršku i povjerenje članstva - smatra Đokić.

Istakao je da ima punu podršku Ivice Dačića, predsjednika SP Srbije.

- Što se tiče Milorada Dodika, on je rekao da je njemu partner SP i da on uvažava odluke i organe naše partije. To je sasvim dovoljno i to i mi želimo. Da se niko ne miješa u unutrašnja pitanja naše partije - rekao je Đokić.

Naveo je da je Aktiv mladih SP na njegovoj strani i da ima punu podršku.

- Oni su se već oglasili i dali punu podršku mjerama koje smo donijeli - dodao je Đokić.

Istakao je da su se pomenute odluke morale donijeti.

- Moramo sačuvati integritet partije. Moramo sačuvati njenu čast i njen javni ugled - poručio je Đokić.

Đokić je naglasio da odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu ugrožava ustavnu poziciju Republike Srpske unutar BiH.

- Ustavni sud BiH sada pokušava da preuzme ulogu drugih organa, onu ulogu koju on nema. Želi da bude ustavotvorac i da uspostavlja novu praksu koje do sada nije bilo - ističe Đokić.

Đokić kaže da je u pitanju namjera da se imovina koja pripada Srpskoj, odnosno imovina koju na isti način ima FBiH, sada izuzme od Srpske i da se evidentira kao imovina koja pripada Bosni i Hercegovini.

- Dejtonski mirovni sporazum, i kroz njega Ustav Bosne i Hercegovine, ima jasno je definisao pitanje nadležnosti nad imovinom i za imovinu i to je u nadležnosti entiteta - naveo je Đokić.

Istakao je da entiteti uređuju imovinska pitanja i vode evidencije o svojoj imovini.

- Postoje, naravno, brojna otvorena imovinska pitanja u ovoj zemlji i naši organi rade na tome da se ta pitanja rješavaju. Ovaj put Ustavni sud je na osnovu apelacije koju je podnijela grupa narodnih poslanika iz Srpske, pokrenuo to pitanje i evo imamo sada tu odluku - rekao je Đokić.

Naveo je da odluka još nije objavljena, ali da je donesena, i ovaj put preglasavanjem sudija iz Srpske.

- Po našem tumačenju, Ustavni sud nije imao nadležnost da donosi takve odluke. Drugo, takve odluke se ne mogu ni donositi jer u BiH još nije jasno definisano pitanje razgraničenja, međuenitetska linija, i dok se to pitanje ne definiše ne mogu se razmatrati niti okončavati pitanja koja su imovinskog karaktera - naveo je Đokić.

On je rekao da se Ustavni sud bavio onim oblastima u kojima nije nadležan.

- Ustavni sud BiH sada uzima ulogu koju je u jednom vremenu imao, ili sebi sam nezakonito uzeo visoki predstavnik, koji je jedno vrijeme imao praksu da donosi razne vrste odluka iz nadležnosti drugih organa. Nemamo više takvu praksu djelovanja visokih predstavnika, jer je on shvatio da ne postoji više prostora za to. Pošto postoji vrlo jasan stav da se takve njegove odluke više ne mogu i neće provoditi, onda su se sada prebacili na teren da takve odluke donosi Ustavni sud BiH i mi smatramo da je takav rad nedospustiv - rekao je Đokić gostujući u emisiji Telering.

Smatra da je i ova odluka koju je donio Ustavni sud BiH politički veoma štetna.

- Kažem politički, jer ona duboko zadire u sferu ukupnih odnosa, posebno političkih. Podstiče novi oblik nepovjerenja prema tim institucijama BiH i odvaja nas od normalnog načina života i rada tih institucija - poručio je Đokić.

Emisiju Telering možete pogledati OVDЈE.