latinica  ћирилица
12/02/2020 |  22:29 | Autor: SRNA

Podići svijest o značaju lijepog i pravilnog izražavanja

"Karavan kulture govora" koji je večeras gostovao u Prijedoru ima za cilj unapređenje govora kulture i podizanje svijesti o značaju lijepog i pravilnog izražavanja na srpskom jeziku, izjavio je komunikolog Slobodan Roksandić.
Karavan kulture govora - Foto: SRNA
Karavan kulture govoraFoto: SRNA

- Ovaj karavan je započet sa željom da proširimo svest o značaju usavršavanja usmenog izražavanja jer živimo u svetu gde je kultura govora poprilično zapostavljena i mladi misle da im uspeh u životu ne zavisi mnogo od toga kako se izražavaju - rekao je Roksandić koji sa lingvistom Miloradom Telebakom i srpsko-francuskim humanitarcem Arnom Gujonom čini dio ove akcije.

Telebak je istakao da je cilj ovakvih tribina njegovanje govorne i jezičke kulture, naglasivši da je jezik vrlo značajan i da su sudbine jezika i naroda nerazdvojno jedinstvene.

- Davno smo skrivili prema jeziku, a krivci su oni koji su trebali uče druge o jeziku i da ga čuvaju i njeguju, počev od škole gdje se već decenijama jezik ne uči. Krivci su i mediji, naročito moćna televizija koja bi s obzirom na uticaj mogla da bude ispred škole, a najštetniji je uticaj susjednih jezika koji to nisu - rekao je Telebak.

Gujon je naveo da mu srpski jezik nije maternji, te da je počeo da ga uči sa 20 godina i da je sa mnogo truda i upornosti uspio da ga savlada.

- Izborio sam se za svaku reč srpskog jezika i onda sam želeo da učestvujem u toj kampanji i da prenesem mladima i svima kojima je ta tema zanimljiva, zašto sam se odlučio na takav korak, kako je proteklo to učenje i šta cenim u srpskom jeziku - rekao je Gujon.

On je dodao da mu se u srpskom jeziku sviđa gipkost sintakse i da se riječi mogu plasirati onako kako se želi.

- Ono što mi se sviđa je ta milozvučnost i melodičnost koja prija ušima. Onda sam poželeo da razumem ljude šta mi kažu, pogotovo na Kosovu i Metohiji gde sam donosio pomoć u enklavama, da razumem njihove probleme - rekao je Gujon.

On je naglasio da se tako odlučio za učenje mada, istakao je, nije znao da će biti toliko teško jer srpski jezik ima sedam padeža, tri roda i četiri akcenta, ali da je uz ljubav i volju sve moguće.

U okviru "Karavana kulture govora", za grupu učenika prijedorskih osnovnih i srednjih škola danas je održana prva od dvije edukativne radionice o temi poboljšanja govornih navika u prostorijama Gradske čitaonice.

Organizujući edukativnu tribinu i radionice, nakon gradova u Srbiji i dijaspori, i Prijedor se, poslije Banjaluke i Zvornika, te još četiri grada i Republici Srpskoj, gdje će karavan tek gostovati, uključio u aktivnosti s ciljem zaštitite srpskog jezika i pisma, odnosno očuvanja nacionalnog identiteta.

Riječ je o akciji Ministarstva informisanja i kulture Srbije koju je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Udruženje za unapređenje i razvoj kulture javnog gorova "Izražajnost" iz Srbije.