latinica  ћирилица
13/02/2020 |  08:00 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja za ubistvo vojnika ЈNA u Sarajevu

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Osim Vikića, u predmetu "Veliki park" za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji se prije promjene imena zvao Senaid Čavčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim posmrtnim ostacima još traga.

Na ročištu održanom 6. februara šest svjedoka Tužilaštva BiH iznijelo je saznanja o zarobljavanju i nestanku najužih članova njihovih porodica.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.