latinica  ћирилица
13/02/2020 |  09:28 ⇒ 10:28 | Autor: sputniknews.com

Najpoznatiji vodopadi na svijetu u bojama srpske zastave

Najpoznatiji vodopadi na svijetu na rijeci Nijagari biće osvjetljeni crveno-plavo-bijelo, bojama srpske zastave, u subotu 15. februara, na Dan državnosti Srbije.
Nijagarini vodopadi (Foto: digitaljournal.com) -
Nijagarini vodopadi (Foto: digitaljournal.com)

Srpsku zastavu na Nijagarinim vodopadima moći će da vide svi u čijem vidokrugu bude na svakih 15 minuta od 18 časova do ponoći po lokalnom vremenu.

Taj vizuelno jedinstven događaj dio je centralne proslave Dana državnosti Srbije u Kanadi koja će biti održana na Trgu Nikole Tesle u gradu Nijagara Fols, prenosi B92.

Obojeni Nijagarini vodopadi realizacija su inicijative Ambasade Srbije u Kanadi, a cijela centralna proslava Dana državnosti u subotu, na Sretenje, održava se u organizaciji Ambasade i Generalnog konzulata Srbije u Torontu i uz podršku grada Nijagara Fols i Nijagara parkova.

Na svečanosti će osim ambasadora Mihaila Papazoglua govoriti gradonačelnik Nijagara Folsa Džim Diodati, njegovo preosveštenstvo episkop SPC u Kanadi Mitrofan i generalni konzul Vasilije Petković.

Iako je osvjetljavanje Nijagarinih vodopada počelo još 1925. godine, a svjetla novom tehnologijom unapređivana 1997. i 2016. prvi put u istoriji Kanade na ovaj način se odaje priznnje drugoj državi i njenom narodu.

Počasno osvjetljavanje Nijagarinih vodopada dešava se još samo za rođendan britanske kraljice Elizabete, a prvi put su vodopadi obojeni kraljevskom purpurnom bojom 2016. u čast njenog 90. rođendana.

Sjećanje na velikog naučnika srpskog porijekla Nikolu Teslu, Kanada njeguje na više načina uključujući i veliki spomenik okrenut ka Nijagarinim vodopadima, a otkriven 2006. godine.

Prva Teslina centrala u svijetu izgrađena je 1892. godine na Nijagarinim vodopadima, a obližnji grad Hamilton prvi je korisnik Tesline naizmjenične struje.