latinica  ћирилица
13/02/2020 |  10:37 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Produžiti rok važenja posebnih kolektivnih ugovora za jedinice lokalnih samouprava

Ako Vlada Republike Srpske ne produži rok važenja posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave, koji ističe u februaru, lokalne zajednice u Srpskoj neće imati pravnog osnova za obračun i isplatu zarada za oko 5.500 zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama, izjavio je predsjednik Sindikata uprave Srpske Božo Marić.

Marić je na današnjoj konferenciji za novinare u Doboju podsjetio da je posebni kolektivni ugovor za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave sa Vladom Srpske potpisan 2017. godine sa trajanjem od tri godine.

- Održali smo sastanak sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem kada mu je predočeno da će bilo kakav podzakonski akt/o platama/ naići na osudu Sindikata uprave i mi ćemo ga sigurno oboriti na Ustavnom sudu. Do sada smo oborili tri pravilnika o platama, jer je zakon o službenicima i namještenicima eksplicitno definisao da se prava uređuju posebnim kolektivnim ugovorom - rekao je Marić.

On je najavio da će Sindikat uprave Srpske u ponedjeljak, 17. februara, u Doboju organizovati sastanak sa sindikalnim predstavnicima iz jedinica lokalnih samouprava na kojem će zauzeti smjernice za dalje djelovanje u pregovorima sa Vladom Republike Srpske.

Sindikat uprave Republike Srpske u svom sastavu ima 103 sindikalne organizacije sa više od 7.500 članova zaposlenih u svim organima uprave na republičkom i lokalnom nivou u Srpskoj, saopšteno je iz ovog sindikata.

Ovaj sindikat je od Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske 5. jula 2010. godine dobio rješenje o reprezentativnosti u grani uprave Republike Srpske.