X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
13/02/2020 |  12:26 | Izvor: TANЈUG

Lajčak specijalni izaslanik UN za Zapadnu Saharu?

Odlazeći ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, sudeći prema najnovijim nagovještajima iz Brisela, biće imenovan za novog specijalnog izaslanika UN za Zapadnu Saharu.
Miroslav Lajčak  (Foto:Tanjug / AP) -
Miroslav Lajčak (Foto:Tanjug / AP)

Za Lajčaka se, međutim, ranije spekulisalo da bi on mogao da bude prvi specijalni izaslanik EU u pregovorima Beograda i Prištine o rješenju pitanja Kosova.

Mjesto izaslanika UN za Zapadu Saharu upražnjeno je od maja prošle godine, kada se bivši njemački predsjednik Horst Keler povukao iz zdravstvenih razloga.

Ukoliko se nijedna strana u sporu oko Zapadne Sahare, odnosno Maroko i pokret Front Polisario, ne bude usprotivila, imenovanje Lajčaka bi moglo da bude potvrđeno u narednim nedjeljama, prenio je briselski portal Euroaktiv informaciju agencije AFP, koja se pozvala na izjave neimenovanih diplomata.

Lajčak (56) je karijerni diplomata koji je, prije nego što je postao ministar spoljnih poslova, obavljao više dužnosti - bio je predsjednik Generalne skupštine UN od septembra 2017. do septembra 2018. godine.

Godine 2006. Lajčak je u ime EU pomogao da se ispregovara, organizuje i nadgleda referendum o nezavisnosti Crne Gore, podsjeća briselski portal.

Bio je i na dužnosti specijalnog predstavnika EU u BiH u periodu od 2006. do 2009. i kratko je radio u Evropskoj službi za spoljne poslove.