latinica  ћирилица
13/02/2020 |  12:33 ⇒ 14/02/2020 | 08:06 | Autor: SRNA

U Višegradu obilježavanje Dana boraca i sjećanje na Prvi srpski ustanak

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović najavio je da će sutra u Višegradu biti obilježeno 216 godina od Prvog srpskog ustanka i Dan boraca Republike Srpske.

Govoreći o značaju ovog istorijskog događaja, Milunović jerekao da je Prvi srpski ustanak bio početak stvaranja moderne srpske države, početak srpske borbe za slobodu nakon vjekovne okupacije Turske.

Milunović je rekao da je Prvi srpski ustanak imao za cilj oslobođenje Srbije, obnovu države i oslobođenje od feudalizma.

On je podsjetio da je povod za Prvi srpski ustanak bila sječa knezova, kada je pod vođstvom dahija ubijeno oko 70 najviđenijih Srba.

- Srbi su u Orašcu, 15. februara 1804. godine, donijeli odluku da za vođu ustanka proglase /Đorđa Petrovića/ Karađorđa, čime je počeo Prvi srpski ustanak - istakao je Milunović.

Milunović je rekao da su srpski ustanici protiv Turskog carstva u samim počecima ustanka dobijali velike bitke, te su imali veliku pomoć u novcu, opremi i ljudstvu od Rusije.

- To se ugasilo onog trenutka kada je Rusija morala da se isključi zbog napada Napoleona na Rusiju i ona je 1812. godine sklopila mir sa Turcima, nakon čega su ustanici u julu 1813. godine morali da se predaju i ustanak je ugašen - podsjetio je Milunović.

On je istakao da je Prvi srpski ustanak imao veliki uticaj na borce u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, zbog čega je 15. februar i izabran za Dan boraca Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da program obilježavanja počinje u 10.30 časova, kada će u manastiru Dobrun biti služen parastos poginulim ustanicima, dok je za 11.00 časova planirano polaganje vijenaca na spomenik voždu Karađorđu.

Graonić je rekao da je za 12.00 časova predviđen pomen, koji će biti služen u Višegradu kod centralnog spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske i polaganje vijenaca, te u 12.15 časova obraćanje zvaničnika.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.