latinica  ћирилица
13/02/2020 |  13:12 ⇒ 13:24 | Autor: SRNA

Srpska odbranjena u otadžbinskom ratu i verifikovana u Dejtonu

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da je protekli odbrambeno-otadžbinski rat rezultirao stvaranjem i odbranom Republike Srpske, koja je verifikovana potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

- Srbi su prvi put stvorili državu na ovim prostorima i ta činjenica zaslužuje posebno poštovanje današnjih i budućih generacija, te status i brigu društva prema boračkim kategorijama u Republici Srpskoj - rekao je Srni Savčić, povodom 14. februara - Dana boraca Republike Srpske i obilježavanja 216 godina od Prvog srpskog ustanka.

Savčić je napomenuo da se srpski narod kroz svoju istoriju, nažalost, u kontinuitetu morao boriti za svoju slobodu, odbranu svojih ognjišta i teritorija.

On je rekao da će sutra u Višegradu svečano biti obilježen Dan boraca Republike Srpske sjećanjem na slavne srpske pretke u Prvom srpskom ustanku, evocirajući uspomene na slavnu borbu VRS u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

- Važno je da uvijek šaljemo poruke mira i da mir vječno traje na ovim prostorima, ali uvijek izražavamo spremnost da po svaku cijenu branimo ono što je naše i što nam obezbjeđuje život, slobodu i egzistenciju neugrožavajući bilo koga ko živ pored nas - zaključio je Savčić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da su srpski borci u proteklom ratu dali nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske i odbrani srpskog naroda na ovim prostorima.

- Srpski narod i njene institucije moraju danas biti jedinstveni u odbrani i očuvanju Republike Srpske - prve države srpskog naroda na ovim prostorima nakon Drugog svjetskog rata - rekao je Lazić Srni.

Lazić je rekao da je prioritet u radu Republičke organizacije proces traženja nestalih srpskih boraca i civila od kojeg nikada neće odustati.

On je rekao da Republika Srpska još potražuje 1.660 vojnika i civila nestalih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, dok se u tri spomen-kosturnice Republike Srpske u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu nalazi 657 ekshumiranih posmrtnih ostataka koji godinama čekaju na identifikaciju.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u Višegradu će sutra biti obilježen Dan boraca Republike Srpske i 216 godina od Prvog srpskog ustanka.

Program obilježavanja počinje u 10.30 časova, kada će u manastiru Dobrun biti služen parastos poginulim ustanicima, dok je za 11.00 časova planirano polaganje vijenaca na spomenik voždu Karađorđu.

Za 12.00 časova predviđen je pomen, koji će biti služen u Višegradu kod centralnog spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske i polaganje vijenaca, te u 12.15 časova obraćanje zvaničnika.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.