latinica  ћирилица
13/02/2020 |  13:19 ⇒ 13:26 | Autor: Večernje novosti

Veliko interesovanje čitalaca za djelo Petera Handkea

Zimsko putovanje Petera Handkea do rijeka Dunava, Save, Morave i Drine, koje je veliki pisac preduzeo prije skoro četvrt vijeka, stalo je u naslov knjige "Pravda za Srbiju", koju su objavile Novosti i kuća Štampar Makarije.
Peter Handke -
Peter Handke

Od početka ove nedjelje, otkako se ovo izdanje djela nobelovca nalazi u knjižarama i kioscima, prodato je u više od pet stotina primjeraka.

Dok kontroverze oko Nobelove nagrade za književnost još podižu prašinu, ime Petera Handkea, vrhunskog intelektualca svjetskog renomea, pisca dosljednog svom putu na kojem je stvaralaštvo na visinama koje ne čine ustupke nikakvim kompromisima, danas, u ovom vremenu, planetarno najjače odjekuje.

Handke je ostao na svom putu ali i svojevoljno stigao do Kosova i Metohije, posjećivao manastire, kao u getu izolovane srpske enklave, spavao među ljudima u njima, slušao, donosio pomoć. I napisao svoju pobunu, svoju istinu. Ova knjiga, putopis o njegovom prvom boravku u Srbiji, jeste njegov usklik kojim zahtijeva pravdu za Srbiju i njene ljude.