latinica  ћирилица
13/02/2020 |  13:52 ⇒ 14:50 | Autor: RTRS

Koalicioni sporazum SNSD i SP uoči lokalnih izbora

Gradski odbori Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Socijalističke partije u Bijeljini potpisali su Sporazum o koalicionom djelovanju do lokalnih izbora i nakon njih.
Јović i Ćorić - Foto: RTRS
Јović i ĆorićFoto: RTRS

Sporazum se odnosi na zajedničko djelovanje u Skupštini grada Bijeljina i podršku zajedničkom kandidatu za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima. Prema riječima Nedeljka Ćorića, predsjednika GO SNSD Bijeljina, danas nije bilo riječi o kandidatu za gradonačelnika, jer ima još dosta vremena do izbora i same kandidature.

- To pitanje ćemo ostaviti kada zaključimo sporazum sa drugim političkim subjektima,a plan nam je da u narednih desetak dana sklopimo sporazum istog karaktera sa svim političkim subjektima iz naše koalicije sa republičkog nivoa vlasti, nakon čega ćemo ići dalje u pregovore sa drugim političkim subjektima koji danas nisu u koaliciji s nama na republičkom nivou vlasti. Ponudićemo im naš koncept i naše viđenje i opredjeljenje kako će ovaj grad izgledati u narednom periodu i sa kakvom platformom i programom ćemo ući u izbore, a kasnije razgovarati i o potencijalnom imenu kandidata za gradonačelnika - rekao je Ćorić.

On je rekao da iz Socijalističke partije smatraju da SNSD ima kapaciteta i da kandidat ove stranke za gradonačelnika može pobijediti na lokalnim izborima u Bijeljini.

- Nakon lokalnih izbora i osvajanja vlasti pokušaćemo da promjenimo neke stvari u Bijeljini. Vodićemo se stručnošću, znanjem i kompetencijama ljudi koji budu dolazili na određene pozicije, kako bismo opravdali očekivanja naših građana i svih onih koji misle da se u u Bijeljini može raditi na bolji i kvalitetniji način - istakao je Ćorić.

Na pitanje novinara o mogućim dogovorima lidera SNSD-a Milorada Dodika sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, predsjednik GO SNSD Ćorić je odgovorio da će Gradski odbor prvo okupiti svoje koalicione partnere, a kasnije razgovarati sa ostalim političkim subjektima .

Predsjednik Gradskog odbora SP-a Nedeljko Јović rekao je da je želja Socijalističke partije da kandidat za gradonačelnika bude iz reda SNSD-a.

- A ako bude drugačije, zajedno ćemo se usaglašavati. Ko god da bude kandidat moraće da poštuje pravila i principe koje smo danas dogovarali i da provodi politike koje ćemo predlagati u narednom periodu - istakao je Јović.

Ovaj sporazum, kako je rečeno, nije ništa novo. Njime je stavljen pečat na sve ono što su ove stranke prethodnih godina zajedno radile na lokalnom i na republičkom nivou.

- Mi smo koalicija na republičkom nivou dugi niz godina naše partije su u sklopu koalicionog djelovanja svaka u svom kapacitetu učinile mnogo za razvoj Republike Srpske. Šteta što u gradu Bijeljina nismo imali u nekim prethodnim godinama dovoljno podrške od strane naših građana, jer zasigurno bi ovaj grad danas bio mnogo bolji, ljepši i nagomilani problemi već riješeni - ocijenio je Јović.

On je istakao da je cilj ove partije da sa SNSD-om nakon lokalnih izbora radi na poboljšanju i unapređenju života građana.

- Cilj SP nikada nije bio, a tako se i SNSD ponašao u prethodnom periodu, da imamo određene pozicije ovdje u Gradskoj upravi, da stavljamo ljude koji nisu stručni i nisu kompetentni, nego baš naprotiv da jednom zdravom politikom napravimo takav ambijent da stavljamo stručne ljude na određene pozicije, da riješimo nagomilane probleme, jer Bijeljina kao drugi grad Republike Srpske zaslužuje mnogo više i trudićemo se da tako bude - rekao je Јović.

Na pitanje novinara u kojoj mjeri će se na izborni rezultat odraziti previranja u stranci na republičkom nivou, Јović je odgovorio da to nije, niti će uticati na gradsku organizaciju u narednom periodu.

- Ostali smo jedinstveni. Mi smo partija u gradu koja nije prihvatila poziv 2016. godine, poslije istorijskog rezultata da napravi skupštinsku većinu sa aktuelnim gradonačelnikom jer se nismo slagali sa tadašnjom politikom gradonačelnika i skupštinske većine. Sve što se dešava unutar partije neće uticati na koalicione odnose - rekao je Јović.