latinica  ћирилица
13/02/2020 |  14:08 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

Šukalo: Ustavni sud BiH je sahranio Dejtonski sporazum

Doktorand Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Marko Šukalo izjavio je da Ustavni sud BiH u kontinuitetu, a posebno posljednjom odlukom grubo krši Okvirni sporazum za mir u BiH koji ima karakter međunarodnog ugovora.
Marko Šukalo - Foto: SRNA
Marko ŠukaloFoto: SRNA

- Primarna funkcija svakog Ustavnog suda bi trebalo da bude zaštitna funkcija Ustava, međutim Ustavni sud BiH je potpuno evoluirao u represivnu instituciju koja sebi uzima za pravo da mijenja ustavnu strukturu BiH koja je utvrđena na međunarodnom nivou u omjeru 49 odsto teritorije Republici Srpskoj, 51 odsto Federaciji BiH. Potrebno je da i međunarodne institucije pokažu interes da se očuva onakav međunarodni ugovor - Dejtonski sporazum na koji su svoj potpis stavile sve strane - rekao je Šukalo Srni.

On podsjeća da je i Evropska komisija u svom Analitičkom izvještaju uz mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, a prilikom definisanja 14 ključnih prioriteta, navela da je neophodno riješiti pitanje sastava Ustavnog suda BiH, te izopštiti strane sudije iz njegovog sastava.

- Ključni problem u BiH je prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu, što je jedinstven slučaj u svijetu i samo potvrda da je BiH "vazalna država u 21. vijeku". Da bi BiH imala ikakvu šansu za opstankom potrebno je usvojiti Zakon o Ustavnom sudu BiH i formirati sastav suda koji neće biti u funkciji zloupotrebe Dejtonskog sporazuma - istakao je Šukalo.

On je konstatovao da je "jedna od zloupotreba upravo atak na poljoprivredno zemljište Republike Srpske".

- Naime, Ustavni sud je stava da Republika Srpska na poljoprivrednom zemljištu površine 85.600 hektara, što je 3,5 odsto njene teritorije, nema pravo raspolaganja. Ovo u prevodu znači da, prema odluci Ustavnog suda, Srpska nije ni vlasnik sopstvenog zemljištva na sopstvenoj teritoriji, čime je direktno povrijeđen Ustav i dejtonska struktura podjele teritorije - pojasnio je Šukalo.

On je naglasio da svaki Ustavni sud funkcioniše na presjeku politike i prava, ali da Ustavni sud BiH apsolutno funkcioniše kao politička inkvizicija kojoj je cilj razvlašćivanje Republike Srpske.

- Protiv ovakvih političkih odluka Ustavnog suda treba odgovoriti na politički način, jer smo u prošlosti uvidjeli da pravnim putem, uz svu moguću argumentaciju nije moguće doći do pravde - zaključio je Šukalo.