latinica  ћирилица
13/02/2020 |  15:40 ⇒ 15:40 | Autor: SRNA

Specijalni sud u Hagu mora zaštititi svjedoke zločina OVK

Međunarodna zajednica mora pomoći Specijalnom sudu u Hagu u zaštiti svjedoka u suđenjima za zločine terorističke OVK počinjene nad Srbima jer nijedan od njih neće dočekati početak procesa, imajući u vidu iskustvo sa radom Haškog tribunala, izjavio je koordinator Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosova i Metohije Milorad Trifunović.
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Gazeta Alo) -
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Gazeta Alo)

Na današnjem okruglom stolu u Gračanici "Dve decenije porodice žrtava čekaju istinu", govoreći u ime porodica stradalih Srba, Trifunović je optužio međunarodnu zajednicu da je ležernim pristupom pomogla zločincima da ostanu nekažnjeni, iako je prošlo više od 20 godina.

"Priština i Beograd godinama obećavaju da će pitanje rasvetljavanja sudbine nestalih i kidnapovanih biti u vrhu prioriteta, ali u poslednjih pet godina smo svedoci da je Beograd učinio sve da se pretraže sumnjive lokacije i pred sud izvedu odgovorni, dok nije pretražana nijedna lokacija za koju na osnovu dokaza sumnjamo da se tu nalaze posmrtni ostaci Srba", rekao je Trifunović.

On je istakao da sve više vjeruje da nikada neće biti rasvijetljena sudbina njegovog ubijenog brata jer vrijeme prolazi, a odgovornim za zločine je dozvoljeno da zataškaju tragove.

Silvana Marinković, čiji je suprug kidnapovan jula 1999. godine, ocijenila je su da su zločinci u sadejstvu sa "mirotvorcima" /Kfor i Unmik/ činili zločine.

- U ubistvu mog supruga je učestvovao Albanac koji radi kao kosovski policajac u Gračanici i to dovoljno govori o nadama da će zločinci biti pronađeni i osuđeni - rekla je Marinkovićeva.

Ona je navela da većina porodica žrtava veruje da su nestali i kidnapovani Srbi skončali svoje živote u "žutoj kući" i logorima na sjeveru Albanije.

Nebojša Perić, čiji je otac ubijen juna 1999. godine u blizini Gračanice, optužio je međunarodni faktor za stradanje Srba, navodeći da su istragu o ubistvu njegovog oca vodila trojica američkih policajaca.

- Poslije desetodnevne istrage rekli su mi da znaju ko je ubio mog oca, ali sam nekoliko dana kasnije, umesto da dobijem ime i prezime ubice, dobio informaciju da je vođa te ekipe vraćen u SAD, a da su ostala dvojica udaljena iz Gračanice -rekao je Perić, istakavši da kosovske institucije nisu spremne da se suoče sa istinom.

Nora Ahmetaj, predstavnica Komisije za pomirenje koju je formirao predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, ponovila je da kosovske institucije nisu spremne da se suoče sa istinom o zločinima pripadnika OVK, ocjenivši da porodice stradalih ne mogu očekivati zadovoljenje pravde sve dok se pitanje nestalih i kidnapovanih ne uvrsti u dnevni red briselskih pregovora.

Učesnici okruglog stola su se saglasili da Specijalno tužilaštvo u Hagu, kao i tužilaštva iz Prištine i Beograda, moraju uspostaviti saradnju kako zločinci i dalje boravkom na određenoj teritoriji ne bi izbjegavali sprovođenje istraga.

Na spisku nestalih i kidnapovanih ima još 1.647 imena Srba, Albanaca i nealbanaca, među kojima je 560 Srba, ali je veliko pitanje, kako je zaključeno, koliko je još lica nestalo i gdje se nalaze odbačeni posmrtni ostaci.

Postoji i pitanje kojim osobama pripada više od 400 posmrtnih ostataka koji su preneseni na Institut za sudsku medicinu u Prištini sa lokacije Dulje, gdje su sahranjivana tijela koja su pronašli pripadnici Kfora tokom 1999. godine i početkom 2000. godine.