latinica  ћирилица
13/02/2020 |  15:42 | Autor: sputniknews.com

Rusija će povećati izvoz poljoprivrednih proizvoda u Srbiju

Rusija namjerava da poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda u Srbiju, odlučeno je juče je u Ministarstvu poljoprivrede Rusije na sastanku Rusko-srpske radne grupe.
Žito - Foto: RTRS
ŽitoFoto: RTRS

- Zainteresovani smo da povećamo izvoz žita, mesa, ribe i mliječnih proizvoda u Srbiju. Da bi dodatno poboljšala bilateralne trgovinske odnose, Rusija je sastavila spisak domaćih kompanija - potencijalnih izvoznika poljoprivrednih proizvoda u Srbiju - rekao je zamjenik ruskog ministra poljoprivrede Sergej Levin.

Na sastanku su učestovali predstavnici ruske i srpske radne grupe – Sergej Levin i srpski državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bogdan Igić.

Oni su razgovarali o saradnji Rusije i Srbije u oblasti poljoprivrede, a takođe i o veterinarskom i fitosanitarnom nadzoru. Levin je istakao pozitivan trend razvoja trgovinskih odnosa u poljoprivrednoj industriji.

Prema njegovim riječima, poljoprivredna trgovinska razmjena zemalja prošle godine porasla je za sedam odsto - na 481 milion dolara, dok je izvoz iz Rusije porastao za 17 odsto i dostigao 90 miliona dolara.

Rusija uglavnom izvozi u Srbiju razne prehrambene proizvode, suncokretovo ulje i živinu, industrijski duvan i cigarete, a uvozi voće, sir, soju i povrće.

Bogdan Igić je istakao da je Srbija spremna da poveća zalihe živine, sira i konditorskih proizvoda iz Rusije. Strane su se dogovorile da u bliskoj budućnosti posjete delegacije predstavnika poslovnih krugova, kako bi organizovale pregovore o snabdijevanju poljoprivrednom robom.

Učesnici sastanka su pohvalili konstruktivan dijalog između nadzornih organa dviju zemalja u oblasti veterinarske i fitosanitarne kontrole. Izvještaj o sastanku radne grupe biće predstavljen tokom sastanka Rusko-srpskog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, koji će biti održan u martu u Kazanju.