latinica  ћирилица
13/02/2020 |  15:55 ⇒ 15:56 | Autor: SRNA

Usvojena strategija razvoja kulture Srbije do 2029. godine

Vlada Srbije usvojila je Strategiju razvoja kulture do 2029. godine, kojom se definiše srpsko kulturno jezgro i kulturni prostor koji ne podrazumijeva samo teritoriju Srbije, već i sredine na kome je srpski narod tokom istorije ostavio tragove materijalne i nematerijalne kulturne baštine.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Usvajanje Strategije je od izuzetnog značaja za kulturu Srbije, imajući u vidu da Srbija nikada u istoriji nije imala strateški dokument koji uređuje ciljeve i prioritete razvoja u oblasti kulture, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja.

Strategijom se planski i sistematski reguliše javni interes u oblasti kulture i određuju strateški prioriteti razvoja kulture.

Dokument sadrži opredjeljenja Srbije i definiše opšti državni i nacionalni interes u kulturi.

U saopštenju se ističe da Akcioni plan, koji je usvojen kao sastavni dio Strategije, predviđa način ostvarivanja ciljeva koji obuhvataju promišljenu zakonodavnu aktivnost i odgovornu kadrovsku politiku, opredijeljenost za zaštitu i njegovanje nacionalne kulture, zaštitu kulturnih prava nacionalnih manjina i drugih osjetljivih društvenih grupa i unapređenje uzajamnog razumijevanja.

Akcioni plan podrazumijeva i široku dostupnost kulture i ravnopravno učešće u kulturnom životu, razvoj kulturnih potreba građana, posebno djece i mladih, naročito putem medija, zaštitu i vrednovanje kulturnog nasljeđa kao neobnovljive i jedinstvene zaostavštine.

Plan se odnosi i na podsticanje i promovisanje umjetničkog stvaralaštva, aktivno učešće u međunarodnoj kulturnoj razmjeni i doprinošenje ugledu zemlje u svijetu, te savremene modele finansiranja i shvatanje kulture i kao značajnog privrednog potencijala.

Strategija treba da bude izglasana i u Skupštini Srbije, a Ministarstvo kulture, kao predlagač nacrta, očekuje da se to najskorije dogodi.