latinica  ћирилица
13/02/2020 |  17:06 ⇒ 17:21 | Autor: SRNA

Stoltenberg: Usaglašene odbrambene mjere protiv Moskve

Ministri odbrane članica NATO-a saglasili su se u vezi sa preduzimanjem "odbrambenih mjera" protiv navodnog kršenja Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa /INF/ koje čini Rusija, izjavio je generalni sekretar Alijanse Јens Stoltenberg.
Јens Stoltenberg (Foto: Twitter @USNATO) - Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Јens Stoltenberg (Foto: Twitter @USNATO)Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

On je drugog dana sastanka ministara odbrane članica Alijanse u Briselu rekao da je NATO "ujedinjen protiv ruskog kršenja Sporazuma".

Stoltenberg je naglasio da NATO nema namjeru da "kopira Rusiju" razmještanjem kopnenih projektila u Evropi jer bi nova trka u naoružanju bila opasna i skupa, javila je Anadolija.

Predsjednik SAD Donald Tramp saopštio je u oktobru 2018. godine da će SAD istupiti iz Sporazuma, koji je potpisan 1987. godine, a predsjednik Rusije Vladimir Putin je 3. jula 2019. godine potpisao zakon kojim se suspenduju obaveze Moskve u okviru istog akta.

Stoltenberg je istakao da Alijansa želi da razvija samo konvencionalne kapacitete i odbrambene sisteme u vazduhu, kao i da uspostavi efikasan režim kontrole naoružanja.

Zvaničnici su razgovarali i o privrženosti saveznika poštenoj podjeli finansijskog tereta kada se radi o trošenju na vojsku.

- Vidjeli smo povećanje trošenja na vojsku bez presedana. Do 2024. godine biće potrošeno 400 milijardi dolara - dodao je Stoltenberg.