X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
13/02/2020 |  18:52 ⇒ 14/02/2020 | 07:35 | Izvor: SRNA

Dodik upoznao ambasadore zemalja Kvinte sa stavovima Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upoznao je ambasadore zemalja Kvinte sa stavovima zvaničnika Republike Srpske nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu Srpske.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Prema saznanjima Srne, ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije došli su na sastanak u zgradu Predsjedništva BiH na poziv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Dodik im je prenio zaključke sa jučerašnjeg sastanka zvaničnika Republike Srpske, odnosno da predstavnici u zajedničkim institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, te da će ta odluka biti potvrđena na posebnoj sjednici parlamenta Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana u ponedjeljak, 17. februara.

On je pojasnio da je ovaj zaključak uslijedio nakon odluke Ustavnog suda BiH da je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske u suprotnosti sa Ustavom BiH, odnosno da je Ustavni sud utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.