latinica  ћирилица
13/02/2020 |  19:31 ⇒ 14/02/2020 | 07:40 | Autor: RTRS

Institucije Srpske imaju pravo da se usprotive oduzimanju nadležnosti

Od danas se sprovodi zaključak vlasti i opozicije u Republici Srpskoj, o obustavljanju rada u odlučivanju, o pitanjima iz nadležnosti organa BiH, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Poručio je da, ako ne bude dogovora o odlasku stranaca iz Ustavnog suda BiH, neće biti ni Bosne i Hercegovine. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da institucije Srpske imaju pravo da se usprotive dugogodišnjim nastojanjima bošnjačkih političara, da se Srpskoj oduzmu nadležnosti.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je Srpska nakon pokušaja Ustavnog suda BiH da joj oduzme poljoprivredno zemljište došla do zida i morala oštro reagovati. Uvjerava da nisu u pravu oni koji misle da će reagovanja iz Srpske brzo utihnuti i da njene vođe neće ići do kraja.

- Јa im kažem da smo krenuli na put bez povratka, na put izlaska iz Bosne i Hercegovine. Mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti ni Amerika, niti bilo ko drugi jer smatramo da je Dejtonski sporazum srušen, prije svega intervencijama međunarodnog faktora - poručio je Dodik.

Dodik je za RTS izjavio da je koncept Ustavnog suda BiH kažnjavanje i urušavanje Srpske. Zato, na osnovu političkog jedinstva koje postoji o odlasku stranih sudija od narodnih poslanika očekuje zaključke koji će definisati snažniju zaštitu Srpske.

- Ovdje nije riječ o tome da li je nešto ustavno ili ne, već o otimačini 94.000 hektara zemljišta u Srpskoj kojima sada treba da upravljaju institucije BiH. Da to nije u redu govori i činjenica da smo proveli privatizaciju državne imovine, iste one imovine koju sada hoće da nam otmu gore na nivou BiH i u tom kontekstu da nam nametnu i praksu čak i preispitivanja izvršenih privatizacija - naveo je Dodik.

Da Srpska više ne može da trpi urušavanje koje su joj prouzrokovali visoki prestavnici i stranci u Ustavnom sudu BiH, kaže predsjednica Republike Željka Cvijanović.

- Tri strane sudije služe kao dio glasačke mašinerije koja, po pravilu, radi na štetu Republike Srpske. Izlaze iz svog ustavnog okvira ne štite ustav već normiraju i donose nova pravila koja služe izmjeni sistema zasnovanog na Dejtonskoj bazi. Naravno da Republika Srpska ima odgovor na te stvari - istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je u intervjuu za SRNU naglasila da je najveći problem Bosne i Hercegovine što nema otvorenog razgovora konstitutivnih naroda. Situaciju, kaže, usložnjava i to što se Bošnjaci, umjesto da zajedno sa ostala dva naroda rješavaju probleme, oslanjaju na naklonjene strance.

- Nećemo više da trpimo atmosferu u kojoj stalno treba da se branimo od napadača, umjesto da radimo ono što treba da radimo ono što je naš posao, da vidimo kako možemo da učinimo više na planu ekonomije, socijalnih prava, infrastrukture... - navela je predsjednica Srpske.

Da je primio formalni zahtjev predsjednice Cvijanović i počeo pripreme za važnu sjednicu potvrđuje predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

- Sutra je zakazan kolegijumm po zahtjevu Predsjednice Republike Srpske, ja ću predložiti da to bude ponedeljak. Više detalja ćemo znati nakon sutrašnjeg kolegijuma jer treba još neke stvar završiti - poručio je Čubrilović.

Šef kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić očekuje potpuno jedinstvo političkih partija iz Srpske na toj sjednici. Poslanik ove stranke Nedeljko Ćorić kaže da odluke Ustavnog suda BiH ukazuju na majorizaciju dva od tri konstitutivna naroda.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je danas da odluke Ustavnog suda BiH ukazuju na majorizaciju dva od tri konstitutivna naroda.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić upozorava na već najavljene, nove apelacije Bošnjaka koji će pokušati da ospore vlasništvo Srpske i nad šumskim bogatstvom, školama, vrtićima. Iz PDP-a naglašavaju da je odluka Ustavnog suda BiH nepotrebna i na tragu prakse koja svima šteti. Podržavaju odgovor institucija Srpske.

- Meni je drago što je PDP podržao, ali oprezno, jer razloga za oprez sa SNSD-om imamo. Prošlost nam je više puta potvrdilia da su ovakve stvari zloupotrebljavane - smatra Mladen Ivanić počasni predsjednik PDP-a.

Da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće danas je naglasio šef Delegacije Evropske unije u BiH Јohan Zatler.
Pravobranilac Srpske nudi argumente za tezu da su te sudije narušile pravna načela u slučaju poljoprivrednog zemljišta.

- Svojinsko – pravni odonosi u BiH su regulisani Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske i u isključivoj su nadležnosti entiteta. To je stav i Venecijanske komisije ali i nizom odluka Ustavnog suda BiH, prijašnjih odluka - naglasio je Milimir Govedarica  pravobranilac Republike Srpske.

U Boračkoj organizaciji nemaju dilemu. Smatraju da je Ustavni sud BiH ovako odlučio s ciljem da prouzrokuje nezadovoljstvo u Srpskoj. Predsjednik BORS-a Milomir Savčić kaže da je ova odluka nesprovodiva, a prije svega nepravedna.