latinica  ћирилица
13/02/2020 |  22:12 ⇒ 22:15 | Autor: RTRS

Odluka Ustavnog suda proizvod nametnutnog zakona i izmišljene nadležnosti (VIDEO)

Odluka Ustavnog suda BiH proizvod je nametnutog zakona visokog predstavnika od 2007. godine i izmišljene nadležnosti BiH na osnovu njenog međunarodnog pravnog kontiuniteta od prije Dejtona, Ni jedan od tih argumenata ne stoji, kaže u intervju za Pečat, profesor ustavnog prava Radomir Lukić.
Radomir Lukić - Foto: RTRS
Radomir LukićFoto: RTRS

Ističe da nema legalnog načina da se ospori odluka, ali postoji osnov za poništavanje prenosa nadležnosti koji je kao mogućnost naveo srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, a to je činjenica da su izvršeni pod prinudom.

- Izvlačenje nadležnosti BiH za uređivanje onoga što je prije bila državna svojina, a to je inače jedna sporna kategorija, iz Člana 1 Tačka 1 je dosta sporno. Iz pitanja državnog pravnog kontinuiteta ne se mogu izvlačiti nadležnosti BiH, jer nema unutrašnji ustavno-pravni kontinuitet nego diskontinuitet koji je uzrokovan revolucionarnim promjenama – izjavio je profesor Lukić.

Govoreći o problemu takozvane javne svojine, profesor Lukić je naglasio da je to i inače veliki problem u pravnoj teoriji i praksi.

Naročito je, kaže, bio komplikovan u bivšoj Јugoslaviji gdje su javna dobra bile ceste, ulice, trgovi i slično, a opšta dobra prirodna bogatstva, zemljišta i poljoprivredna zemljišta.

Naglasio je da kada je došlo do unutrašnje transformacije BiH, onda je došlo i do transformacije svega što se tiče tih vrsta svojine.

- Tako da sve što je na teritoriji jednog entiteta pripada, naravno, tom entitetu i ulazi u njegovu normativnu nadležnost, a BiH i zajednički organi to ne mogu da imaju. Јedino bi se moglo postaviti pitanje za neke oblike takve svojine ako se radi o obavljanju poslova koji su od zajedničkog interesa dodijeljeni BiH. Poljoprivredno zemljište, što je predmet u ovom slučaju, to nikako ne može da bude – zaključio je profesor Lukić.