latinica  ћирилица
14/02/2020 |  09:58 ⇒ 10:02 | Autor: SRNA

Uništavanjem srpskih grobova, Sarajevo želi da dokaže da Srbi tu nisu ni živjeli

Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić ocijenio je da sarajevske vlasti uništavanjem srpskih grobova žele da dokažu kako Srbi nikada nisu živjeli u BiH i kako su na te prostore došli, kako navodi, kao agresori da bi ubijali mirne i poštene muslimane.
Milan Mandić (foto: slobodna-bosna.ba) -
Milan Mandić (foto: slobodna-bosna.ba)

Povodom najave vlasti Kantona Sarajevo da će donijeti zakon na osnovu koga će iz tamošnjih grobalja moći da iskopaju ostatke oko 13.000 osoba, uglavnom Srba, Mandić je za beogradsku Politiku rekao da se može očekivati da nakon svega na red dođu i srpske bogomolje, koje vijekovima postoje u BiH.

U tekstu se podsjeća da Mandić 28 godina traga za posmrtnim ostacima svog oca koga su u Sarajevu na kućnom pragu ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

I predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić smatra da bi se, da je nešto slično najavila Banjaluka, već sastao Savjet bezbjednosti UN.

On je naglasio da to rade oni koji se često pozivaju na multietničnost i demokratiju, a da je njihova namjera, da, nakon što su uništili srpsku imovinu i živote mnogobrojnih Srba unište i grobove njihovih umrlih.

- Nema, naravno reakcije predstavnika Međunarodne zajednice u BiH, a da je ne daj Bože nešto slično najavila zvanična Banjaluka siguran sam da bi se već sastao Savjet bezbjednosti da o tome raspravlja - kaže Stevandić.

List podsjeća da su na nekoliko nadgrobnih spomenika na sarajevskom groblju Bare još prije tri godine postavljene naljepnice sa pozivom srodnicima "da se jave" ili će u protivnom posmrtni ostaci njihovih najmilijih biti ekshumirani i biti prebačeni u kolektivnu grobnicu.

Portparol preduzeća za sahrane i upravljanje sarajevskim grobljima Najda Vranić Beširević izjavila je da u međuvremenu nije prekopan nijedan grob pa "čak ni oni za koje održavanje nije plaćeno više od 30 godina".

Ona je u vezi sa naljepnicama na grobovima rekla da "ta vrsta poziva srodnicima nema veze sa naplaćivanjem godišnje takse", nego sa "prikupljanjem podataka" za sređivanje njihove djelimično uništene arhive.

Beogradski list navodi da je najavljeni zakon kreirala vlast Kantona Sarajevo, koja je i osnivač "Pokopa", i zaključuje da to znači da sa njegovim sprovođenjem neće biti problema.