latinica  ћирилица
14/02/2020 |  10:28 ⇒ 11:48 | Autor: SRNA

Dom naroda PS BiH: Neizvjesna sudbina tačaka dnevnog reda

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na čijem je dnevnom redu Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa povećanje plata za vojnike i podoficire u Oružanim snagama BiH, počela je u Sarajevu.
Dom naroda BiH - Foto: RTRS
Dom naroda BiHFoto: RTRS

Ovaj zakonski prijedlog, koji se nalazi u drugom čitanju u Domu naroda, u prošlom sazivu parlamenta BiH u proceduru je uputila Borjana Krišto.

U obrazloženju predloženih rješenja, Krišto je navela da se na ovaj način želi poboljšati status zaposlenim vojnim licima koja imaju najniži koeficijent za obračun plate, a koja u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih lica u Oružanim snagama BiH čine 80 odsto ljudstva, te zaustaviti negativan trend napuštanja ove službe.

U vrijeme usvajanja ovog zakonskog prijedloga u Predstavničkom domu procjene su bile da je za njegovu realizaciju potrebno 9,3 miliona KM.

Sudbina ovog zakonskog prijedloga i drugih tačaka dnevnog reda neizvjesna je nakon zaključka najviših zvaničnika Republike Srpske donijetog prije dva dana da predstavnici Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Na početku sjednice delegatima će biti omogućeno postavljanje delegatskih pitanja u usmenoj formi.

MILETIĆ POSTAVIO PITANjE O ŠTETNOSTI ZRAČENjA 4G I 5G MREŽE

Delegat Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Zlatko Miletić postavio je delegatsko pitanje da li je u BiH izvršeno istraživanje o štetnosti zračenja telekomunikacione 4G i 5G mreže na korisnike i okolinu.

Miletić je istakao da postavlja ovo delegatsko pitanje jer mobilne telefone koriste i djeca, a u mnogim zemljama se dokazuje štetnost ove vrste zračenja koje su neke zemlje razvile i kao vojno oružje.

- Zračenje je u rasponu od jednog do četiri gigaherca. Naša djeca će živjeti u mikrotalasnoj pećnici. U nekim zemljama su istraživanja pokazala da svako treće dijete obolijeva od dijabetesa ili koronarnih bolesti - rekao je Miletić.

Zamjenik ministra transporta i komunikacija u Savjetu ministara Nedžad Branković najavio je pisani odgovor i izrazio zadovoljstvo što delegati postavljaju ovakvo pitanje, ističući da je za upravljanje radio-spektrom nadležna Regulatorna agencija za komunikacije.

On je ukazao da je to pitanje regulisano pravilnikom o ograničenju zračenja prema kojem svi operateri moraju ograničiti zračenje.

Delegat iz Kluba Srba Dušanka Majkić odustala je od postavljanja delegatskog pitanja predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji.