latinica  ћирилица
14/02/2020 |  10:38 ⇒ 11:22 | Autor: SRNA

Brčko: Književno veče "Žbljohi za rođendan"

Novinar u penziji Savo Teodorović održao je u Brčkom književno veče pod nazivom "Žbljohi za rođendan" kojom je obilježio 50 godina svog pjesničkog stvaralaštva.
Brčko: književno veče - Foto: SRNA
Brčko: književno večeFoto: SRNA

Teodorović je istakao da je veče posvetio gradu u kojem mre, koji više ne liči na onaj od prije 15 godina, a na šta je želio da liči i on i njegove komšije.

- Za to smo krivi sami jer nismo došli sebi - rekao je sinoć Teodorović, dodajući da je takav grad bio inspiracija da napiše "Žbljohu", dok je za pisanje ostalih djela bio inspirisan dobrim mislima i ljudima.

Teodorović je objavio knjige poezije "Dodiri iz daleka" /1984/, "Žbljoha" /2000/, "Treća obala" /2018/, a isto toliko priprema da objavi.

Za djecu je napisao i objavio "Dečilište" za koje kaže da mu je omiljeno djelo koje će biti objavljeno i na ruskom jeziku.

- Najdraža mi je pohvala književne kritike da sam se popeo do djetinjstva. Mislim da je to najveći dobitak u mom stvaralačkom životu - rekao je Teodorović.

On je istakao da mu novinarstvo ne nedostaje, te da sada konačno može da očisti dnevnopolitičko trunje iz svog pera i da piše.

Književno veče održano je u sali Kulturno-administrativnog centra "Patrijarh srpski Pavle", a u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Brčko.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Brčko Dragan Tomić rekao je da je ovom književnom večeri počelo obilježavanje 25 godina od osnivanja "Srpskog književnog kruga" koji djeluje pri "Prosvjeti".

- Naš čika Savo bio je prvi predsjednik Srpskog književnog kruga. Mogu reći da se radi o jednom divnom čovjeku, entuzijasti koji svih ovih godina mnogo radi i djeluje i pomaže radu "Prosvjete" - dodao je Tomić.