latinica  ћирилица
14/02/2020 |  12:12 | Autor: SRNA

Banjaluka: Po 100 KM pomoći za 20 pripadnika boračkih kategorija

Predstavnici Boračke organizacije grada Banjaluka danas su, povodom Dana boraca, primili 20 lica iz boračkih kategorija, kojima je uručena novčana pomoć u iznosu od po 100 KM.
Goran Rogić - Foto: SRNA
Goran RogićFoto: SRNA

Predsjedavajući Predsjedništva Boračke organizacije  Republike Srpske Goran Rogić rekao je novinarima da je riječ o skromnoj novčanoj pomoći, ali koja pokazuje da Boračka organizacija grada Banjaluka nije zaboravio svoje članove.

Otac poginulog borca Vojske Republike Srpske Radislav Čeko rekao je novinarima da banjalučka Boračka organizacija ovim pokazuje da nije zaboravila svoje borce i povremeno poziva članove porodica poginulih boraca na prijeme, sjećajući se onih koji su dali živote za Republiku Srpsku.

U Višegradu se danas obilježava 216 godina od Prvog srpskog ustanka i Dan boraca Republike Srpske u znak sjećanja na 23.184 pripadnika Vojske Republike Srpske koji poginuli braneći Srpsku.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Organizator obilježavanja Dana boraca Srpske i Prvog srpskog ustanka je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.