latinica  ћирилица
14/02/2020 |  12:43 ⇒ 12:55 | Autor: TANЈUG

Pobjednik vraćen na Kalemegdan poslije 125 dana (FOTO)

Rekonstruisana skulptura Pobjednika, simbola Beograda, vraćena je na postament na Kalemegdanu poslije 125 dana, koliko je bila u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu.
Pobednik - Foto: RTRS
PobednikFoto: RTRS

Oko sat vremena trajala je operacija prebacivanja skulpture na postament specijalnom dizalicom.

Pobjednik se na Kalemegdanu nalazio od 1928. godine, ali je vremenom pretrpijeo znatna oštećenja na kamenom postamentu i stubu, a oštećenja je i sama bronzana skulptura, koja je imala mnogobrojne rupe od metaka i gelera, ali i pukotine koje su nastale prodorom vode.

Povremeno su čišćeni grafiti i mijenjane fuge na postamentu, ali restauracija same skulpture nije nikada rađena do 10. oktobra prošle godine, kada je demontirana sa postolja i prevezena u Smederevo u atelje Kuzmanovića.

Tamo su obavljeni radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika i konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu.

Pobjednik vraćen na Kalemegdan

Spomenik je podignut 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u lijevoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi, koji je autorsko djelo arhitekte Petra Bajalovića.

Prvobitno je bilo zamišljeno da Pobjednik bude postavljen na Terazijama, ali su građani zbog toga negodovali, smatrajući da će skulptura nagog čovjeka negativno uticati na moral srpskih djevojaka, pa je spomenik postavljen na Kalemegdanu.

Za kulturno dobro proglašen je 1992. godine.

Iz Smedereva je Pobjednik juče dovezen na šleperu, uvijen u plavu foliju, u pratnji dva policijska automobila.