latinica  ћирилица
14/02/2020 |  14:10 | Autor: sputniknews.com

Ivanišević o Đokoviću: Novak je genijalac, rođeni pobjednik i za mene je najveći

Novak Đoković je genijalac i rođeni pobjednik. On pokazuje ono što nisam vidio ni kod koga drugog, ima nevjerovatnu glavu. I kad gubi, diže se iz ponora, kao da ima neko dugme koje pritisne i počne sve ispočetka, rekao je proslavljeni hrvatski teniser Goran Ivanišević o Novaku Đokoviću, kome je i trener.
Đoković i Ivanišević (Foto:sportskacentrala) -
Đoković i Ivanišević (Foto:sportskacentrala)

- Nikada neću zaboraviti kada sam prvi put igrao sa Novakom, imao je tad 14,5 godina. Tada mi je šjor Niko (Nikola Pilić, prim. aut.) rekao: ’Vidi, kume, ovaj će biti broj jedan‘. I to se stvarno vidi. Imate djecu koja igraju dobro, a imate i onu koja imaju ’to nešto‘. To ne možeš kupiti, ili imaš ili nemaš. To razdvaja šampione kao što je Novak od nekoga ko će biti 20. ili 30. Novak je osoba koja stalno želi nešto novo, a takvu psihu još nisam vidio. To je ono što ga krasi i zbog čega je za mene najveći. I što će još pokazati turnirima koje će osvojiti i rekordima koje će srušiti. Ako uzmete zadnjih 10 godina, niko mu nije ni blizu - rekao je Ivanišević za hrvatski Јutarnji list.

Govoreći o treninzima, Ivanišević kaže da je „Novak perfekcionista, i dok sve udarce ne osjeća onako kako je zamislio, nije zadovoljan.

- Kod Novaka je velika stvar što proba sve što mu kažeš. Ne mora to biti ispravno, ali on će probati. Ako ne valja, idemo dalje. Stalno traži elemente u kojima može biti bolji. Fascinantno je koliko prati tenis. Usred noći se sjeti nečega i pošalje nam poruku jesmo li mi to vidjeli. I u svaki detalj želi biti siguran, da nije propustio ništa što bi ga u meču moglo koštati - kaže Ivanišević.

Hrvatski trener kaže da Novak sigurno može da odigra još "pet dobrih godina", ali ne vjeruje da će Đoković toliko igrati.

- Moguće je da će se zasititi kada obori rekorde. Federera bi po broju nedjelja na broju jedan mogao da prestigne već poslije Јu-Es opena, a po osvojenim gren slemovima iduće godine. Za mene je Novak već sada najbolji teniser u istoriji. Kada je spreman i zdrav — nema boljeg od njega - podvlači Ivanišević.

Kako navodi — "Novak na svaki turnir dolazi da ga osvoji i zna da je favorit na 99,9 odsto turnira".

Navijači treba više da poštuju Novaka

O često negativnom odnosu navijača prema Novaku, Ivanišević citira Borisa Bekera, koji je rekao da bi navijači više trebalo da cijene Novakovu veličinu i dodaje da se „Novaku gleda svaka sitnica.

- Ne mogu ja tjerati nekoga da navija, navijaj ti za drugog, ali pokaži poštovanje. To je najveći problem, vidio sam to i prije. Kao na Јu-Es openu 2015. godine, u finalu je 20.000 ljudi navijalo za Federera. I onda se u Novaku probudilo ludilo. Ali on kao da se isključi, a kada ga neko iz publike naljuti, odigra još bolje. To je osoba koja je za tenis dala nevjerovatno puno. Pokrenuo je fondacije, neprestano ulaže u sebe i u sport, ništa mu nije problem… Zato bi trebalo da ga više poštuju - rekao je Ivanišević.