latinica  ћирилица
14/02/2020 |  15:12 ⇒ 15:39 | Autor: SRNA

U spomen-sobi otkrivena slika blaženopočivšeg patrijarha Pavla

Blaženopočivši patrijarh srpski Pavle svojim je djelima obavezao Srbe da ga se rado sjećaju i nastave put njegove vjere, istine, pravde, ljubavi i dobročinstva, rekao je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević nakon otkrivanja slike patrijarha Pavla u spomen-sobi opštinske Boračke organizacije.
Višegrad - Đurević - Milunović - Foto: SRNA
Višegrad - Đurević - MilunovićFoto: SRNA

Sliku, autora Nenada Despića, otkrili su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i porodica Marković, koja je u ratu izgubila tri člana porodice.

Predsjednik višegradske Boračke organizacije Aleksandar Savić rekao je Srni, nakon otkrivanja slike, da je patrijarh Pavle vršnjak Vojske Republike Srpske koji je rukopoložen kada je ona nastala - 1992. godine.

- Patrijarh Pavle zaslužuje da bude ovdje svojom vrednoćom i čistotom jer je bio pravi predstavnik srpskog naroda. Vjerovatno da će u narednom periodu biti još ovakvih načina na koje ćemo pokazivati koliko nam je značio - poručio je Savić.

Patrijarh srpski Pavle preminuo je 15. novembra 2009. godine u 95. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a prema sopstvenoj želji sahranjen je u manastiru Rakovica, gdje ga je na posljednji počinak ispratilo više od pola miliona ljudi.

Grob blaženopočivšeg patrijarha Pavla danas posjećuje na hiljade pravoslavnih vjernika.