latinica  ћирилица
14/02/2020 |  15:18 ⇒ 15:22 | Autor: RTS

Dačić: Državljani Srbije se iz karantina u Francuskoj vraćaju u nedjelju

Četvorica državljana Srbije koji su se nalazili u dvonedjeljnom karantinu u Francuskoj nakon povratka iz Kine, vratiće se u Srbiju u nedjelju, 16. februara, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić (Foto: Anadolija) -
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je, u saradnji sa francuskim vlastima, organizovalo povratak državljana Srbije u Beograd nakon isteka dvonedjeljnog karantina.

Oni će se vratiti u Srbiju iz karantina u Eks-en-Provansu u Francuskoj u kojem se nalaze od 2. februara, kada su prebačeni iz Vuhana u Kini, navodi šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

- Ministarstvo spoljnih poslova je sve vrijeme u kontaktu sa našim državljanima tokom njihovog boravka u karantinu. Oni su testirani, nisu imali nikakve simptome virusne infekcije i osjećaju se dobro. Ministarstvo je, takođe, u stalnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja koje je obavješteno o povratku naših državljana - naveo je Dačić u saopštenju MSP-a.

Kada je riječ o 14 državljana Srbije na brodu "Dajmond Princes", u kojem je 5. februara proglašen dvonedjeljni karantin, Dačić kaže da je četvoro u preventivnoj izolaciji i dodaje da niko od njih nema temperaturu i da se dobro osjećaju.

- Ambasada Republike Srbije u Tokiju je u redovnom kontaktu sa našim državljanima na brodu. Prema današnjim informacijama iz naše Ambasade u Јapanu, od ukupno 218 osoba sa pozitivnim testom na virus, čak 110 je Јapanaca, a preostali su iz 18 različitih zemalja. Od ovog broja osam pacijenata je teže bolesno - ukazao je Dačić.

Napomenuo je da je, od ukupno 3.711 osoba koje su bile na brodu na početku karantina, do 13. februara u bolnice premješteno 265 osoba.

Za preostalih 3.446 osoba, dodaje, postojaće mogućnost da oni stariji od 80 godina, koji budu negativno testirani na virus, mogu izabrati da li će ostati na brodu do kraja karantina, ili će biti premješteni u adekvatni smještaj obezbjeđen od strane japanskih organa.