latinica  ћирилица
14/02/2020 |  15:35 ⇒ 16:10 | Autor: SRNA

Milići: Devetočlana porodica Stanišić u novom domu

Predstavnici humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" danas su porodici Stanišić iz sela Božići kod Milića zvanično predali porodičnu kuću u milićkoj mjesnoj zajednici Derventa, koju im je ta organizacija kupila za 45.000 KM i dala u trajno vlasništvo.
Milići-Stanišići - Foto: SRNA
Milići-StanišićiFoto: SRNA

Za Zorana i Nadu Stanišić, te njihovo šestoro djece, Dajanu /12/, Danijela /10/, Aleksandra /9/, Dejana /7/, Dragana /4/ i jednogodišnju Milenu, kao i baku Nevenu, ovaj veliki poklon predstavlja ostvarenje dugogodišnjih snova jer su u Božićima živjeli u staroj i oronuloj kući koja je bila neuslovna za normalan život.

Dvanaestogodišnja Dajana rekla je Srni da stara kuća nije imala ni pristupni put, te da je oko tri kilometra bila udaljena od škole u Derventi.

- Bilo je teško pješačiti do škole, posebno zimi. Sad imam svoju sobu i mnogo mi je lakše učiti. Prije sam imala problema sa matematikom, sada imam četvorku - kaže Dajana.

Dajanin otac Zoran, koji radi u lokalnoj privatnoj firmi, rekao je da porodica živi skromno, kako uslovi dozvoljavaju, ali da djece ne oskudijevaju ni u čemu.

- Mislim da smo ovim riješili 99 odsto svojih životnih problema. Zahvalni smo donatorima i Bogu i jedino se još molimo da nam djeca budu zdrava - dodao je Zoran Stanišić.

Porodica je u novu kuću uselila u septembru, na Krstovdan, kada su dobili ključeve.

- Ovdje imamo normalne uslove za život. Djeci je lakše da idu u školu, imaju svoje sobe, prostor za učenje, za igru...Popravili su ocjene u školi. Da nije bilo organizacije "Srbi za Srbe", nikada sebi ne bi mogli da priuštimo ovakav krov nad glavom - rekla je Nada Stanišić.

Nova kuća porodice Stanišić dobro je opremljena, prostrana i biće ugodan i topao dom ovoj višečlanoj porodici.

Borisav Romčević iz humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" rekao je Srni da je inicijator ove humanitarne akcije bio predsjednik mjesne zajednice Derventa Miloš Drmonjić, a da je odluka o kupovini kuće donesena prilikom posjete predstavnika organizacije Stanišićima.

On je objasnio da je porodica Stanišić jedna od 19 porodica koje su u toku 2019. godine pomogli na prostorima Republike Srpske.

- Vidjeli smo da uslovi u kojima žive nisu adekvatni za porodicu sa šestoro djece. Djeca su dugo putovala do škole i odlučili smo da im kupimo kuću u samom naselju Derventa - rekao je Romčević.

Romčević je objasnio da su sredstva kojima je kupljena kuća porodici Stanišić prikuljena donacijama humanih ljudi iz Republike Srpske i cijelog svijeta.

On je rekao da je najlakši način da se doniraju sredstva u Republici Srpskoj pozivom na humanitarni broj 17763, te da se prilikom svakog poziva doniraju dvije KM za pomoć socijalno ugroženim porodicama u Republici Srpskoj i širom Balkana.