X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
14/02/2020 |  16:01 ⇒ 25/02/2020 | 12:04 | Izvor: Blic

Kina razvija terapiju plazmom za oboljele od virusa korona

Kina je razvila plazmu za liječenje pacijenata koji su zaraženi novim virusom korona (KOVID-19), saopštila je danas Kineska nacionalna grupacija Biotek.
Virus korona (foto:REUTERS/CHINA DAILY) -
Virus korona (foto:REUTERS/CHINA DAILY)

Kompanija je saopštila da su prikupili plazmu od oporavljenih pacijenata za pripremu terapijskih proizvoda, uključujući konvalescentnu plazmu i imuno globulin, prenosi Međunarodni kineski radio.

Nakon strogih testova biološke sigurnosti krvi, testova inaktivacije virusa i antivirusnih aktivnosti, kineski naučnici su uspešno razvili konvalescentnu plazmu za kliničko liječenje i koristili je za liječenje kritično bolesnih pacijenata, naveo je Biotek.

Kako se navodi, kompanija je osnovala tim koji od 20. januara koristi specijalnu opremu za prikupljanje plazme od oporavljenih pacijenata u Vuhanu.

Trojica kritično bolesnih pacijenata u bolnici u okrugu Djijangkija u Vuhanu primili su tretman plazmom 8. februara, a trenutno se više od 10 kritično bolesnih pacijenata liječi na isti način, navodi ta kompanija.

Prema kliničkim rezultatima, 12 do 24 sata nakon što su pacijenti primili tretman, pokazali su poboljšane kliničke simptome, pri čemu su glavni pokazatelji upale bili značajno smanjeni, a neki ključni indeksi, kao što je zasićenost krvi kiseonikom, sveobuhvatno poboljšani.