latinica  ћирилица
14/02/2020 |  18:13 ⇒ 25/02/2020 | 12:04 | Autor: TANЈUG

Georgieva: Iduće dvije sedmice ključne za procjenu ekonomskog efekta virusa korona

Sljedeće dvije sedmice biće ključne za utvrđivanje ekonomskog uticaja virusa korona u Kini, izjavila je danas generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.
Kristalina Georgieva (foto:myjoyonline.com) -
Kristalina Georgieva (foto:myjoyonline.com)

U tom periodu trebalo bi da se ponovo otvore fabrike u Kini, što bi omogućilo da se bolje "sagleda otpornost Kine i, na osnovu toga, prelivanje efekata na ostatak svijeta", rekla je Georgieva za CNBC na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

Ona je navela da MMF takođe prati širenje virusa Kovid-19 izvan Kine, dodavši da to "za sada nije ozbiljan problem", ali da bi to moglo da se promijeni ukoliko se virus proširi na "zemlje sa slabim zdravstvenim sistemima, na primjer u Africi“"

Georgieva je upozorila na poređenje novog virusa korona sa globalnom epidemijom teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) ranih 2000-ih, koju MMF koristi kao referentnu tačku. Kako je objasnila, ne samo da je ovaj tip novog virusa, Kovid-19, drugačiji od SARS-a, već su se promijenili i Kina i svjetska ekonomija.

Kina je činila samo 8,0 odsto svjetske ekonomije u ranim 2000-ima, a sada ima udio od 19 procenata, istakla je.

- Stoga je prelivanje posljedica iz Kine, posebno na ekonomski integrisanu Aziju, ali i na ostale dijelove svijeta mnogo značajnije - rekla je ona.

Dodala je da je svjetska ekonomija u to vrijeme bila "u stvari u prilično dobrom stanju", a da je danas "sporija".

Georgieva je podržala "dva veoma važna koraka" Kine – posvećivanje velike pažnje oblastima zahvaćenim epidemijom i ulivanje veće likvidnosti u ekonomiju, zajedno sa smanjenjem kamatnih stopa i pružanjem podsticaja pogođenim oblastima da podrže lokalnu privredu.

Šefica MMF-a je ove nedjelje takođe izjavila da osnovni scenario MMF-a o uticaju virusa korona na kinesku ekonomiju "ima oblik slova V, što znači dramatičan pad i izuzetan oporavak", podsjeća CNBC.