latinica  ћирилица
14/02/2020 |  18:36 ⇒ 18:37 | Autor: SRNA

Zamrznuti aktivnosti u organima BiH do povratka u ustavne okvire

Koordinacioni odbor Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" upozorio je danas da se istorija ponavlja jer su sadašnje političke prilike u BiH identične stanju iz 1991. godine, a na djelu je modifikovano flagrantno kršenje Ustava BiH.
Zastave Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastave Republike SrpskeFoto: RTRS

- Ustavni sud donio je odluku da državna zemlja u BiH pripada BiH, što je odluka bez uporišta u Ustavu BiH - navodi se u saopštenju Asocijacije nakon sastanka Koordinacionog odbora i ukazuje da BiH nije država, nego složena državna zajednica kojoj prema Dejtonskom mirovnom sporazumu ni najmanje parče zemlje nije pripalo.

Da BiH nije država nego državna zajednica, ukazuje i činjenica da je u toku mirovnih pregovora uvijek bilo aktuelno rješenje složene državne zajednice kao unije tri republike, a na kraju državne zajednice sastavljene od Federacije BiH i Republike Srpske.

U saopštenju se ocjenjuje da su neodmjerene i pogrešne izjave nekih domaćih i stranih dilomata koji se stavljaju u ulogu zaštitnika prekršioca Ustava i posredstvom svojih predstavnika u Ustavnom sudu BiH presudno utiču na donošenje pogubnih odluka.

- Tim diplomatama se zato ne obraćamo. Njih očito ne interesuju ni Ustav BiH, ni Dejtonski sporazum. Oni su diplomate skorijeg vremena. Obraćamo se domaćim političarima koji znaju da nas je nezakonito i neustavno namjetanje rješenja devedesetih godina skupo koštalo - poručili su iz Asocijacije.

Članovi Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" podržali su političare iz Srpske jer su se suprostavili odluci koja sve u BiH može da uvede u krizu iz koje se neće moći izaći.

Međutim, dodaje se u saopštenju, nije poželjno bojkovati rad u organima BiH, već bi adekvatnije bilo zamrznuti aktivnosti do vraćanja stanja u ustavne okvire.

Građani Republike Srpske, ukazuju u ovoj asocijaciji, očekuju od svojih legitimnih predstavnika da istraju na zahtjevu da se Ustavni sud bavi samo konfliktima između entiteta i da ne prihvate odluke Ustavnog suda koje su donesene preglasavanjem.

Napominje se da ništa manji problem od Ustavnog suda nije Sud BiH i apeluje na političare iz oba entiteta da traže od Suda da primjenjuje amnestiju za učesnike rata koje je donijelo prvo poslijeratno Predsjedništvo.

- Ako se taj dokument zagubio, iako ne bi smjelo da se to desi, postoje živa dva člana Predsjedništva koji njegovo postojanje mogu da potvrde. Njime su obuhvaćeni svi učesnici rata kao što je general /Milomir/ Savčić i slični -napominje se u saopštenju.

Ma kako to izgledalo radikalno, navode u ovoj asocijaciji, srpski političari nemaju pravo da prihvataju neustavne odluke donesene na principu nametanja silom, te su obavezni da se svakoj neustavnosti suprotstave, a posljednja mjera je zahtjev za razdruživanje.

- Raspad BiH ne treba da zagovara srpska strana, jer BiH nikad nije imala šansu da opstane. Treba joj dati šansu da jednom postane normalna zemlja, a to se može postići samo ako dođe do istinskog pomirenja koje će se desiti ako svi poštujemo Ustav i zakone koje smo donijeli, od kojih je jedan Zakon o amnestiji - ističe se u saopštenju.

Nažalost, zaključuje Koordinacioni odbor Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", BiH je zemlja paradoksa, a jedan od njih je što protiv BiH najviše rade oni koji se predstavljaju kao njeni najveći ili jedini zaštitnici.